Svet Pozitivne Slovenije soglasno podprl Bratuškovo

Prva resna kriza v stranki Pozitivne Slovenije je uradno končana. Člani sveta so podprli odločitev o prestavitvi kongresa.

Objavljeno
09. oktober 2013 20.54
POZITIVNA SLOVENIJA
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Svet vladajoče Pozitivne Slovenije je včeraj ob navzočnosti predsednice stranke Alenke Bratušek soglasno podprl odločitev, da se kongres stranke predstavi za nedoločen čas. S tem dejanjem, je dejala podpredsednica PS Maša Kociper, so izrekli tudi podporo »predsednici stranke in vlade.«

Svet stranke PS je zaključil delo, ki ga je pretekli teden začel izvršni odbor po izbruhu krize zaradi kandidature ustanovitelja stranke Zorana Jankovića za predsednika stranke na kongresu PS, ki bi moral biti 19. oktobra. Ker bi njegova zmaga na kongresu povzročila razpad koalicije, poraz pa razkol v PS, so v izvršnem odboru sklenili rešiti položaj tako, da so prestavili kongres v obdobje pred naslednjimi volitvami. S salomonsko rešitvijo so se strinjali tudi na svetu PS (najvišjem organu stranke med kongresoma), na simbolni ravni pa je pomembna podpora tudi drugemu sklepu izvršnega odbora, da ima Alenka Bratušek vso podporo stranke na čelu PS in pri vodenju vlade. Kot je včeraj pojasnila Maša Kociper, so bili člani sveta enotni. »Bili smo soglasni, bolj jasnega sporočila stranka ne bi mogla dati,« je dejala Kociprova.

Na predstavljenem kongresu bi se morala PS odločiti tudi, v okviru katere politične skupine na evropski ravni bodo sodelovali pred evropskimi volitvami. Podpredsednica PS pojasnjuje, da lahko to dilemo rešijo tudi na svetu stranke in da zaradi tega ni treba sklicevati kongresa stranke. V PS so se opredelili tudi do sprememb volilnega sistema; zagovarjajo ukinitev volilnih okrajev, ohranitev proporcionalnega sistema in vzpostavitev preferenčnega glasu, kar bi omogočilo več neposrednega vpliva volivcev na izvolitev poslancev. Podprli so tudi predlagana proračuna za prihodnji dve leti in uvedbo nepremičninskega davka.