Svet PS danes o proračuni in kongresu

Tudi če s prestavitvijo kongresa ne bodo soglašali, njihov sklep ne bo obvezujoč.

Objavljeno
09. oktober 2013 11.16
POZITIVNA SLOVENIJA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Svet največje vladne stranke PS bo zvečer razpravljal o spremembah volilne zakonodaje in o proračunu, skozi sito članov sveta pa bo šla tudi odločitev izvršnega odbora za odložitev kongresa stranke. Tudi če s prestavitvijo kongresa ne bodo soglašali, njihov sklep ne bo obvezujoč oziroma je odločitev izvršnega odbora suverena in dokončna.

Odločitev, da kongres stranke, predviden za 19. oktober, preložijo na čas pred državnozborskimi volitvami, je v torek soglasno podprla tudi poslanska skupina PS, je pojasnil njen vodja Jani Möderndorfer.

Do takšne odločitve je v PS prišlo potem, ko se je v tekmo za predsednika stranke poleg premierke in vodje PS Alenke Bratušek podal tudi ustanovitelj te stranke Zoran Janković.

Kongres lahko sicer v skladu s statutom PS zahteva tudi najmanj tretjina članic in članov stranke, ki jih je skupno okoli 2500.

Janković na vprašanje, ali razmišlja o tem, da bi v skladu s statutom PS s podpisi tretjine članstva prevzeli pobudo za zahtevo kongresa stranke, ni odgovoril konkretno. V izjavi, ki so jo nedavno za STA poslali iz Mestne občine Ljubljana, Janković pravi, da je prestavitev kongresa stranke legitimna odločitev izvršnega odbora stranke, katerega član ni. »Kot sem že dejal, svoje kandidature ne umikam, razloge zanjo pa bom povedal na kongresu, kadarkoli že bo,« je dodal.

Möderndorfer je minuli teden še zatrdil, da sta se s preložitvijo kongresa strinjala oba kandidata za predsednika, tako Bratuškova kot Janković. Tudi zato Bratuškova izrednega sklica kongresa ne pričakuje, je dejala v pogovoru za STA.