Svet PS v sredo o proračunu in prestavitvi kongresa

Člani sveta stranke PS bodo o prestavitvi kongresa razpravljali v sredo.

Objavljeno
08. oktober 2013 15.53
suhadolnik PS
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Svet največje vladne stranke PS bo v sredo zvečer razpravljal o proračunu, spremembah volilne zakonodaje in o odločitvi izvršnega odbora, da kongres stranke, predviden za 19. oktober, preložijo na čas pred državnozborskimi volitvami, so pojasnili v stranki. Tudi če člani sveta PS ne podprejo preložitve kongresa, pa njihov sklep ne bo obvezujoč.

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer je že minuli teden dejal, da ne verjame, da bo glede preložitve kongresa svet stranke sprejel drugačen sklep kot izvršni odbor. V vsakem primeru pa bo kongres preložen, saj je odločitev izvršnega odbora po statutu stranke popolnoma suverena.

Izvršni odbor se je kljub temu odločil, da bo ta sklep predstavil tudi svetu stranke, ki je najvišji organ med dvema kongresoma. V svetu stranke je sicer več kot 50 članov, med njimi vsi poslanci PS.

Vodja poslanske skupine PS je minuli teden še zatrdil, da sta se s preložitvijo kongresa strinjala oba kandidata za predsednika, tako premierka in sedanja vodja PS Alenka Bratušek kot prvi predsednik PS Zoran Janković, saj sicer izvršni odbor tega sklepa ne bi mogel sprejeti. Tudi zato Bratuškova izrednega sklica kongresa ne pričakuje, je dejala v pogovoru za STA.

Kongres lahko sicer v skladu s statutom PS zahteva tudi najmanj tretjina članic in članov stranke, ki jih je skupno okoli 2500.

Janković na vprašanje, ali razmišlja o tem, da bi v skladu s statutom PS s podpisi tretjine članstva prevzeli pobudo za zahtevo kongresa stranke, ni odgovoril konkretno. V izjavi, ki so jo nedavno za STA poslali iz Mestne občine Ljubljana, Janković pravi, da je prestavitev kongresa stranke legitimna odločitev izvršnega odbora stranke, katerega član ni. »Kot sem že dejal, svoje kandidature ne umikam, razloge zanjo pa bom povedal na kongresu, kadarkoli že bo,« je dodal.

Do odložitve kongresa PS je prišlo, ko je kandidaturo za predsednika stranke poleg premierke napovedal tudi prvi Janković. Koalicijske partnerice so bile namreč jasne, da bi morebitna vrnitev Jankovića na čelo PS pomenila konec te vlade. A tudi preložitve kongresa niso vse koalicijske stranke ocenile kot trajne rešitve.