Svet SMC bo potrjeval koalicijski sporazum

Jutri naj bi skorajšnje vladne partnerice razkrile še najverjetnejšo podobo nove vlade.

Objavljeno
07. september 2014 10.28
DZ, Miro Cerar
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Ljubljana − Svet stranke SMC bo danes potrjeval koalicijski sporazum. Podpis besedila bo po napovedih jutri, ko naj bi skorajšnje vladne partnerice razkrile še najverjetnejšo podobo nove vlade, piše Slovenska tiskovna agencija. Ob tem je pričakovati, da bo na seji sveta SMC govora tudi o ministrskih kandidatih, zlasti iz njenih vrst. Stranka sicer večine svojih imen še ne razkriva, ugibanj pa je vse več.

V SMC zagotavljajo, da imena obstajajo, dokončna odločitev o ekipi pa da je v rokah njihovega predsednika in mandatarja Mira Cerarja, ki sicer že nekaj časa opravlja pogovore s potencialnimi kandidati. Po Cerarjevih besedah iščejo primerne in kompetentne ljudi, postopek pa je zahteven in »zahteva nek določen čas«, piše STA.

Seznam kandidatov naj bi bil znan v ponedeljek, v DZ pa ga bo Cerar vložil predvidoma v torek, torej zadnji dan v okviru zakonskega roka.

Doslej je znana le polovica imen potencialnih kandidatov, najbolj skrbno svojo osmerico čuvajo v SMC. Razkrili so le, da bo njihov kandidat za finančnega ministra ekonomist Dušan Mramor.

Tako se ugibanja o preostalih imenih iz kvote SMC stopnjujejo. Za ministra za javno upravo se najbolj pogosto omenja predsednika upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Borisa Koprivnikarja, resor infrastrukture naj bi prevzel generalni direktor družbe DRI upravljanje investicij Jurij Kač. Poslanec SMC Bojan Dobovšek, ki se ga je omenjalo kot novega notranjega ministra, pa po poročanju nekaterih medijev ni (več) v igri. Kandidatka za ta resor naj bi bila odvetnica Vesna Györkös Žnidar, dodaja STA. Prevzemu ministrstva za zdravje naj bi bila neuradno najbližje Jožica Maučec Zakotnik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ministrstvo za izobraževanje pa naj bi vodila dekanja ljubljanske fakultete za upravo Stanka Setnikar Cankar.

Konferenca SD je sicer parafirani koalicijski sporazum potrdila v sredo, kot zadnji od organov strank skorajšnje koalicije pa ga bo v ponedeljek potrjeval svet stranke DeSUS.