Svet stranke DL bo v petek

DL zaradi izstopa iz Janševe vlade zapustilo nekaj vidnih članov. Razhajanja med DL in DeSUS vse močnejša.

Objavljeno
09. september 2013 20.03
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Člani sveta DL se bodo po odpovedani julijski seji sestali v petek. Obravnavali bodo napovedani reformi lokalne samouprave in zdravstva, predvidena je tudi razprava o aktualnih političnih razmerah. Najverjetneje se ne bodo izogniti niti razpravi o finančnem položaju države, pripravi proračuna in potrebnih ukrepih.

Vlada namreč že nekaj časa usklajuje spremembe proračuna za prihodnje leto, a ukrepi očitno še vedno niso usklajeni. Premierka Alenka Bratušek je napovedala, da jih bo javnosti predstavila do 25. septembra, v DZ pa jih vlada mora poslati do 1. oktobra.

Priprava proračuna namreč kaže tudi na določena razhajanja nekaterih koalicijskih strank. Znano je, da v DL nasprotujejo novim davkom, medtem ko v DeSUS odločno zavračajo predvidene posege v pokojninske prejemke. Predsednik DL Gregor Virant je sicer optimističen in meni, da bodo dosegli kompromis, čeprav je Erjavec že zagrozil z odhodom iz koalicije, če vlada namerava kakor koli posegati v pokojnine.

Do razhajanj med DL in DeSUS prihaja tudi glede reforme zdravstva. Minister za zdravje Tomaž Gantar, ki prihaja ravno iz vrst DeSUS, namreč predlaga interventni zakon, s katerim v DL ne soglašajo, ker bi po njihovem mnenju prihranki morali izvirati predvsem iz optimizacije delovanja v sistemu, ne pa iz dolivanja dodatnega denarja v sistem.

Člani sveta DL so se nazadnje sestali maja, ko so za novega podpredsednika stranke izvolili Alojza Selišnika. Ko je DL marca vstopila v koalicijo Alenke Bratušek, je namreč z mesta podpredsednika odstopil Janez Šušteršič, finančni minister v vladi Janeza Janše. Nekaj dni po zadnji seji sveta DL je Šušteršič izstopil še iz stranke.

Ob razdoru Janševe koalicije in vstopu DL v vlado Bratuškove je stranko zapustilo še nekaj drugih vidnih članov, zato so se v javnosti pojavljala ugibanja o razdeljenosti znotraj DL, a v vrhu stranke vseskozi zatrjujejo, da je v DL več pristopov kot odhodov iz nje ter da delujejo predvsem demokratično in enotno, ko sprejmejo odločitev - čeprav imajo včasih različna mnenja.