Svetlik: Vlada dijakom ne bo odvzela sredstev za štipendije

Upravičencu je vseeno, če na mesec prejme enkrat 100 evrov ali dvakrat po 50 evrov, meni minister Svetlik.

Objavljeno
08. november 2011 14.22
Posodobljeno
08. november 2011 14.45
Ne. Š., Delo.si
Ne. Š., Delo.si
Ljubljana - Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik zavrača očitke, da je vlada 18.000 dijakom odvzela štipendije, poroča STA. Dijaških državnih štipendij bo v šolskem letu 2012/2013 za polovico manj, vendar pa bodo preostala sredstva namenjena za višje otroške dodatke, pojasnjuje Svetlik.

Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki bo začel veljati 1. januarja 2012, določa, da bodo do državne štipendije upravičeni le starejši od 18 let. Sredstva, ki bodo ostala, bodo namenjena za višje otroške dodatke, saj bodo lahko starši, katerih otroci bodo z uveljavitvijo zakona ostali brez štipendije, uveljavljali novo, višjo odmero otroškega dodatka, pojasnjujejo na ministrstvu.

Do omenjene spremembe je po besedah Svetlika prišlo na podlagi ugotovitve, da je za upravičenca vseeno, če na mesec prejme enkrat 100 evrov, kot če jih prejme dvakrat po 50.  »Z vidika administriranja pa to pomeni manjšo obremenitev za sistem in prihranek,« pravi minister za delo, ki opravlja tekoče posle, in dodaja: »Ni res, da bo vlada dijakom vzela sredstva za državne štipendije, res pa je, da jim bo ta sredstva dodelila pod drugim imenom.«