Sviz in ministrstvo podpisala dogovor o kriterijih za plačilo NPZ

Dogovor ministrstvo zavezuje, da imajo učitelji že letos pravico do plačila ur za vrednotenje preizkusov NPZ.

Objavljeno
17. april 2015 22.33
Preizkusna matura na gimnaziji Vič v Ljubljani, 2. marca 2015
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Ljubljana - Sindikat Sviz in ministrstvo za izobraževanje sta po sredini uskladitvi stališč že podpisala dogovor o določitvi meril in kriterijev za plačilo vrednotenja preizkusov nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) v šolskem letu 2014/2015. Dogovor ministrstvo zavezuje, da imajo učitelji že letos pravico do plačila ur za vrednotenje preizkusov NPZ.

V pogajanjih, ki so jih z dogovorom končali v sredo, so se predstavniki ministrstva in sindikata dogovorili, da bo ura ocenjevanja preizkusov znanja vrednotena v višini 11,58 evra bruto, so zapisali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Posamezni preizkus znanja iz maternega jezika se bo vrednotil v višini 35 minut, tujega jezika v višini 25 minut, matematike 20 minut ter drugih predmetov v višini 15 minut. Pri izračunih in plačilu niso upoštevani vrednotenje testov za preizkus, standardizacijo in kontrolni preizkusi, navajajo v Svizu.

Obenem se je ministrstvo obvezalo, da bo vsebino dogovora najpozneje do 30. julija preneslo v ustrezne pravilnike, ki urejajo normative in standarde, ter v merila in kriterije za plačilo vrednotenja preizkusov NPZ. Vsebino pravilnikov mora ministrstvo s sindikatom uskladiti pred začetkom izvedbe letošnjih preizkusov, torej do 5. maja.

Ministrstvo v skladu z dogovorom začelo tudi s postopki za pripravo analize izvajanja NPZ. Z vsemi deležniki, tudi učiteljicami in učitelji praktiki, bo vzpostavilo strokovno razpravo o nadaljnjem razvoju nacionalnega preverjanja znanja. Analizo mora pripraviti najpozneje do konca šolskega leta 2015/2016, je zapisano na spletni strani Sviza.

S sklenitvijo dogovora so po navedbah sindikata odpadli tudi razlogi za napovedan morebiten bojkot letošnjega NPZ.