Sviz: Ministrstvo je ignorantno, Ministrstvo: Sviz je aroganten

Sviz se ne bo udeležil sestanka o proračuna pri ministru Turku, saj zavračajo politiko izvršenih dejstev.

Objavljeno
03. oktober 2012 15.49
Slovenija.Ljubljana.07.09.2011 Prvosolci na osnovni soli Prule.Foto:Matej Druznik/DELO
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si
Ljubljana - Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se v petek ne bo udeležil sestanka pri ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigi Turku. Minister bi jih seznanil s proračunoma za leti 2013 in 2014 in s sklepi vlade s področij ministrstva. V Svizu takšno politiko izvršenih dejstev ostro zavračajo.

Vlada napoveduje nesprejemljivo drastične reze v maso plač javnih uslužbencev, ne da bi se o tem poskusila uskladiti z zaposlenimi, navaja Sviz. Dodajajo, da so področja izobraževanja, kulture in znanosti ponovno med najbolj izpostavljenimi.

Neusklajevanje z zaposlenimi je v nasprotju s konvencijami mednarodne organizacije dela, z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju, z osnovnimi načeli socialnega partnerstva in z napovedjo vlade, da bo pri delu zavezana socialnemu dialogu in socialnemu partnerstvu, povzema Slovenska tiskovna agencija.

Dodali so, da vlada in minister Turk predstavnikom zaposlenih, stroke in vodstvom posameznih institucij v izobraževanju, znanosti in kulturi nista omogočila niti, da bi se pred vladno odločitvijo seznanili s predlaganimi ukrepi. »Kaj šele, da bi lahko vplivali na odločitve, kar je sicer v demokracijah običajno,« so zapisali v sindikatu.

V Svizu menijo, da je popolna ignoranca zaposlenih pri odločitvah povsem nesprejemljiva. Ob tem zahtevajo, da vlada opusti nameravano odpuščanje javnih uslužbencev ter opozarjajo, da vlada grobo zavaja slovensko javnost, ko trdi, da je v prihodnjem letu mogoče stroške za plače znižati z odpuščanjem.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport obžalujejo, da Sviz zavrača vabilo na sestanek, so zapisali v sporočilu za javnost. Pojasnili so, da so sestanek sklicali na prvi dan po tem, ko bo vlada predvidoma sprejela proračun. »Ministrstvo pač ne more sklicevati sestankov o osnutkih gradiv, ki jih ministrstvo za finance označuje s stopnjo zaupnosti, niti Sviz ne more pričakovati sedeža za vladnim omizjem ali na ministrovem kolegiju,« so zapisali.

Dodali so, da zavračanje povabila na pogovor, ko je ta mogoč, potreben ter v skupnem interesu zaposlenih v javnem sektorju ter širše družbe, razumejo kot znamenje arogance.