Sviz poziva ministra Turka k odstopu; Turk: Sviz ne izbira ministrov

V Sindikatu zaposlenih v vzgoji in izobraževanju nameravajo na »nesprejemljivo ravnanje vlade« opozoriti na protestnem shodu.

Objavljeno
09. oktober 2012 14.24
Posodobljeno
09. oktober 2012 14.42
S. P., Ni. Č., Delo.si
S. P., Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Sindikat zaposlenih v vzgoji in izobraževanju (Sviz) je ministra Žigo Turka pozval, naj prepreči destruktivne posege v izobraževanje, znanost in kulturo. Če tega ne zmore, naj odstopi in pokaže, da noče sprejeti vloge uničevalca javnega šolstva, znanosti in kulture v Sloveniji.

Minister za izobraževanje je v odzivu dejal, da Sviz ni tisti, ki izbira ministre. »Naloga Sviza je, da je konstruktiven in da pomaga iskati rešitve,« je dejal in dodal, da je doslej to konstruktivnost pogrešal. Po njegovem mnenju je mogoče najti rešitve, da odpuščanj v šolstvu ne bo.

O protestnem shodu, ki ga napoveduje Sviz, minister odgovarja, da stvarem ni mogoče nasprotovati, dokler ostajajo v mejah legalnosti in legitimnosti, vendar »ne pričakujem, da bi se kakšen denar našlo na cesti ali da bi cesta pomaga graditi dialog«, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kot so zapisali na spletni strani Dnevnika, Sviz odločno zavrača načrtovane posege vlade v izobraževanje, znanost, kulturo. Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je povedal, da bodo v sindikatu najprej počakali na objavo proračunskih postavk, saj se izjave ministrstev med seboj razlikujejo.

»Rušijo se pomembni elementi socialne države«

Na nesprejemljivo ravnanje vlade namerava opozoriti na protestnem shodu, na katerega želi pozvati tudi ostale enako misleče sindikate v javnem in zasebnem sektorju, še piše Dnevnik.

Posegi vlade po besedah Štruklja ogrožajo raven dosežene kakovosti izobraževanja, hkrati pa rušijo pomembne elemente socialne države. Zato ministra Turka, če ne more teh posegov preprečiti, v Svizu ponovno pozivajo k odstopu.

»Ker ne prenesemo vsega in glede na ogorčena sporočila, ki so jih predstavniki glavnega odbora prinesli od tam, kjer so, je bilo jasno, da je edino, kar je možno storiti v tem trenutku, pozvati ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka k odstopu,« je, kot piše STA, povedal Štrukelj. Dodal je, da je to prvič v 20 letih, da je najvišji organ tega šolskega sindikata zahteval odstop enega od izvršilnih funkcionarjev slovenske države.

Izgubil je zaupanje

Med 40.000 člani Sviza je Turk izgubil vso kredibilnost in nima nikakršnega zaupanja.

Omenil je kar nekaj razlogov, ki so jih vodili k tej odločitvi. »Sodu je izbilo dno dejstvo, da je v vladni proračunski razpravi pristal na tako brutalna znižanja sredstev za kulturo, znanost in izobraževanje, ki pomenijo tako rekoč inštrument za to, da neka skupina ljudi postane civilizirana družba. Poleg tega je ta poseg iz za nas povsem nerazumljivih in nesprejemljivih razlogov globlji in večji, kot kjerkoli drugje,« je za STA dejal Štrukelj.

Ker ne najdejo pravega odgovora, zakaj so ti posegi v omenjena tri področja tako globoki, Štrukelj sklepa, da so to »verjetno nujni nastavki, ki so potrebni za ustanovitev druge republike«, kajti racionalnih argumentov za tako ravnanje v sindikatu po njegovih besedah niso našli.

Dosedanje ministrovo šestmesečno ravnanje je po pisanju STA doseglo vrh s petkovo tiskovno konferenco, ko je sporočil, kakšni bodo posegi na vseh področjih, ki bi jih moral sam braniti in so zgolj zadnja kaplja čez rob v njegovem neustreznem ravnanju, neustreznem odnosu do zaposlenih in njegovih »čudnih izjav, ki jih je posredoval orodju, ki mu rečemo twitter«, je še dodal Štrukelj.

Čakanje na proračun

Sviz bo sicer počakal, kaj bo s proračunom za leti 2013 in 2014.

V primeru odpuščanj bo sindikat delovna mesta branil z vsemi legalnimi in legitimnimi sredstvi, kar pomeni, da bo predlagal splošno stavko v izobraževanju, znanosti in kulturi, o čemer bo odločalo članstvo z glasovanjem.

K skupni organizaciji shoda bodo po Štrukljevih navedbah pozvali še druge sindikate v javnem in zasebnem sektorju.

Sviz tudi podpira sklep predsedstva Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS), da v primeru odpuščanj v pogajanjih o spremembah delovnopravne zakonodaje nasprotuje znižanju višine odpravnin, skrajšanju rokov prejemanja in znižanju nadomestil za čas brezposelnosti in premiku starostne meje, ki varuje starejše delavce.

Če bosta zakona sprejeta kljub njihovemu nasprotovanju, bo Sviz, tako Štrukelj zas STA, začel s postopkom za naknadni zakonodajni referendum.