Sviz, SZSVS: Ministrstvo za delo predlaga odpuščanja

Ogorčenje nad prelaganjem obveznosti države glede izplačila plačnih nesorazmerij. Ministrstvo očitke zavrača.

Objavljeno
08. januar 2014 17.02
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Potem ko so na ministrstvu za delo včeraj objavili seznam prednostnih nalog v letošnjem letu, sta danes dva sindikata opozorila na nesprejemljiv korak ministrstva, ki sredstva za poplačilo odprave tretje četrtine plačnih nesorazmerij, tako sindikata, »išče v reorganizaciji dela, spremembah sistemizacije delovnih mest in v zniževanju števila zaposlenih«.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) in Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije (SZSVS) sta ministrico za delo, družino in socialne zadeve dr. Anjo Kopač Mrak tako naslovila pismo, v katerem jo pozivata, naj država in ministrstvo spoštujeta odločitev vrhovnega sodišča, zagotovita sredstva in se odpovesta »nesprejemljivemu iskanju dodatnega prihranka na tako občutljivem področju delovanja, kot ga pokrivajo centri za socialno delo, varstveno-delovni centri ter centri za usposabljanje, delo in varstvo«.

SVIZ in SZSVS predlagata, da vlada sredstva za poplačilo tretje četrtine nesorazmerij v osnovnih plačah javnih uslužbencev zagotovi z rebalansom proračuna.

Ministrstvo zavrača očitke sindikatov

Na ministrstvu so za STA poudarili, da sledijo sprejetim interventnim ukrepom in spoštujejo veljavno zakonodajo. Kot zagotavljajo, upoštevajo tudi dogovor med vlado in sindikati iz stavkovnega sporazuma.

V skladu z njim se bo število zaposlenih v letih 2013 in 2014 zmanjševalo s selektivno in restriktivno politiko nadomeščanja javnih uslužbencev, ki jim preneha delovno razmerje. Pri tem pa zmanjšanje števila javnih uslužbencev v letih 2013 in 2014 ne bo večje od enega odstotka, so navedli.