SVRL je danes prevzel državni sekretar Suvorov

Danes je vodenje SVRL od ministra za Slovence v zamejstvu Boštjana Žekša prevzel Bojan Suvorov.

Objavljeno
18. julij 2011 08.20
Posodobljeno
18. julij 2011 09.19
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja
Ljubljana - Državni sekretar Bojan Suvorov je prevzel posle na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) od Boštjana Žekša, ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu ter začasnega kulturnega ministra. Suvorov je že peti predstojnik SVLR v času trenutne vlade.

Številne menjave se poznajo vsaki instituciji, a »moj prvi občutek je, da se SVLR pozna bistveno manj, kot bi se lahko,« poudarja Suvorov. Zato je prepričan, da se bo ekipa sposobna spoprijeti s številnimi izzivi, ki jih čakajo. Dodal je, da bo kot državni sekretar (SVLR po novem ne bo vodil minister, temveč državni sekretar, ki ga imenuje le vlada, podpore državnega zbora pa ne potrebuje) med drugim nadaljeval dialog z župani in predstavniki lokalnih skupnosti, na področju črpanja evropskih sredstev pa bi si želel fokus diskusije premakniti iz številk na vsebino.

Danes po njegovem mnenju predvsem govorimo, koliko odstotkov počrpamo, ne pa tudi, kaj smo s tem naredili.
Tako Suvorov kot tudi Žekš sicer trdita, da je črpanje evropskih sredstev uspešno. Ob tem novi predstojanik SVLR spomni, da je evropska komisija Slovenijo glede na podatke črpanja prejšnji teden uvrstila za pet mest bolje kot pred tremi meseci; sedaj zaseda šesto mesto med 27 državami članicami.

»Seveda se srečujemo s problemi, ki se jih zavedamo,« pove Suvorov in med njimi našteje dolge postopke oddaje javnih naročil, številne pritožbe, ki zadržujejo te postopek, ter probleme, s katerimi se sooča gradbeni sektor. »Vendar računamo, da se bo gradbena sezona začela v polnem teku in da bodo rezultati tudi na področju kohezijskega sklada, kjer trenutno kažemo nekoliko slabše rezultat, na koncu leta boljši.«

Po podatkih finančnega ministrstva je Slovenija v prvi polovici letošnjega leta iz omenjenega sklada počrpala le 10,06 odstotka sredstev, lani v istem obdobju celo le 6, v celem letu pa 48,7. Iz strukturnih skladov, ki so tudi v pristojnosti SVLR, pa je letos v šestih mesecih prejela 38 odstotkov razpoložljivih sredstev, lani do junija 17. Realizacija vseh sredstev iz proračuna evropske unije je v prvi polovici leta 36,5-odstotna.

In kako so menjave vplivale na delo in evropski pogled na SVLR? Žekš ni imel občutka, da ga kdo postrani gleda, je pa dodal, da se pri posameznih čezmejnih projektih vidijo težave zaradi tega, ker so se osebe menjavale.

Suvorov SVLR relativno dobro pozna, trdi sam, saj je od 2001 do 2005 služboval na agenciji za regionalni razvoj. Leto dni je tudi že delal na SVLR, in sicer do marca 2007, ko je službo vodil Ivan Žagar, zadolžen pa je bil za izvajanje evropske kohezijske politike.