Tanja Fajon postala podpredsednica S&D v EU parlamentu

Fajonova izvolitev z 109 glasovi vidi kot dokaz, da so kolegi v evropskem parlamentu prepoznali njeno delo.

Objavljeno
25. junij 2014 15.42
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Slovenska evropska poslanka Tanja Fajon je bila danes izvoljena na mesto podpredsednice poslanske skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu. Fajonova je na izvolitev ponosna, še posebej ker ji je uspelo kljub dejstvu, da je slovenska delegacija med najmanjšimi.

»Vesela sem, da so me kolegice in kolegi s tako veliko večino podprli kot podpredsednico politične skupine,« je v odzivu na izvolitev zapisala Fajonova. »Delo v novem mandatu bo izziv, priložnost in velika odgovornost,« je poudarila.

Slovenska evropska poslanka je bila na enega izmed devetih podpredsedniških mest skupine izvoljena s 109 od 152 glasov. Fajonova dosežek vidi kot »dokaz, da so tako predsednik S&D Martin Schulz kot kolegice in kolegi prepoznali moje delo v iztekajočem se mandatu.«

Svojo vlogo vidi na področju komunikacije

Ob predstavitvi svoje kandidature je Fajonova med drugim poudarila, da svojo vlogo v vodstvu S&D vidi na področju komunikacij, saj bo skupina »zaradi drugačne sestave parlamenta, prihoda nacionalistov in ksenofobov, vključno s fašisti in neonacisti, morala ravnati bolj odzivno, odločno in jasno, da bodo volivci prepoznali razliko.«

Tanja Fajon, sicer podpredsednica slovenske SD, bo imela tudi na ravni evropskih socialistov (PES) v novem mandatu v Evropskem parlamentu eno od vidnejših vlog. Delovala bo namreč kot predsednica mreže za demokracijo in bo tako» bdela nad demokratičnimi vrednotami v državah članicah PES, demokratičnim primanjkljajem in morebitnimi kršitvami človekovih pravic ter prihodom nacionalistov in ksenofobov, ki bi v Evropi lahko širili sovražni govor,« so sporočili iz pisarne Fajonove.

Fajonovi so čestitali tudi v slovenski SD. Spomnili so na zaupanje slovenskih volivcev, ki so Fajonovo na letošnjih evropskih volitvah izvolili s preferenčnimi glasovi, ter izrazili prepričanje, da je bilo tudi njeno dosedanje delo v Evropskem parlamentu prepoznano kot zelo uspešno ter v dobrobit celotne Evrope.

191 poslancev S&D je sicer danes poleg novih vodilnih predstavnikov sprejelo tudi svoj program za spremembe pred vrhom EU, ki se bo začel v četrtek. Že v torek zvečer pa so za kandidata za predsednika Evropskega parlamenta potrdili Schulza.

Schulz: Potrebno je izboljšati življenje tistih, ki so trpeli zaradi recesije in varčevanja

»Imamo le eno osrednjo zahtevo za katerega koli kandidata za predsednika Evropske komisije: nova komisija mora biti predana politikam, ki izboljšujejo dnevno življenje tistih, ki so najbolj trpeli zaradi recesije in varčevanja, in še posebej brezposelnih in depriviligiranih v naših družbah,« je ob tem izpostavil Schulz.

V S&D med drugim pozivajo k spodbujanju vlaganj, trajnostni rasti in spodobnim delovnim mestom ter so za spopad z revščino in neenakostjo. Kandidati za predsednika Evropske komisije se bodo morali, če bodo želeli njihovo podporo, zavezati k varovanju pravice do svobodnega gibanja ob preprečitvi socialnega dumpinga, h krepitvi spoštovanja temeljnih pravic ter kohezijske politike in k vzpostavitvi učinkovite skupne migracijske in azilne politike. Prav tako bodo morali obljubiti, da bodo EU napravili bolj demokratično, transparentno in odgovorno državljanom.

V S&D so izpostavili tudi svoje pomisleke o uresničevanju pakta za stabilnost in rast in novo komisijo pozvali k odpravi pomanjkljivosti. Pravila morajo biti po njihovem uresničena na način, da spodbujajo javna vlaganja in podpirajo trajnostno rast in ustvarjanje delovnih mest, so sporočili iz S&D.