Tehtanje argumentov, prilog in zemljevidov o poteku meje

Slovenija odgovarja na hrvaške argumente o poteku meje. Sodniki bodo delo začeli spomladi 2014.

Objavljeno
18. september 2013 20.49
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Odbor za zunanjo politiko (OZP) državnega zbora se je za zaprtimi vrati seznanil s potekom priprav na arbitražo o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško, ki se bo začela spomladi prihodnje leto. Naslednji ključni datum je 11. november, ko morata državi odgovoriti na memorandum o poteku meje.

Po izmenjavi memorandumov o meji v skladu z arbitražnim sporazumom med Slovenijo in Hrvaško z začetka februarja morata državi v pravdnem postopku pred arbitražnim sodiščem pripraviti odgovor na argumente, ki jih uporabljata.

Zaradi tajnosti postopka podrobnosti niso znane. Dejstvo je, da je vlada na eni izmed sej po počitnicah potrdila peto poročilo projektne skupine ministrstva za zunanje zadeve, v kateri sodelujejo domači pravni strokovnjaki in najeta odvetniška skupina, ki jo vodi Alain Pellet.

Z vsebino odgovora na hrvaško utemeljitev mejnega poteka med državami so se tako danes seznanili še člani OZP, v skladu z rokovnikom pa mora Slovenija svojevrsten protimemorandum na sedež arbitražnega sodišča posredovati do 11. novembra.

Znano je tudi, da ima slovenski memorandum okoli 650 strani, veliko zajetnejši del pa obsegajo priloge, ki jih je za okoli 5200 strani in dodatnih 250 strani zemljevidov. Po drugi strani je Hrvaška svojo argumentacijo zložila v devet zvezkov, ki skupaj obsegajo 3600 strani.

Z odgovoroma držav na memoranduma se bo končala prva faza arbitražnega postopka, nato bodo prihodnje leto delo začeli sodniki, ki bodo razsojali v popolni tajnosti.