Tomaž Gantar ne bo minister

Gantar: Za področje okolja imam premalo izkušenj. Erjavec že ponudil drugo ime.

Objavljeno
04. september 2014 17.49
Tomaž Gantar
Zoran Potič, notranja politika, Pi. K., Delo.si
Zoran Potič, notranja politika, Pi. K., Delo.si

Ljubljana − Podpredsednik Desusa Tomaž Gantar nam je potrdil, da ne bo kandidat za ministra za okolje in prostor. Razlog je v tem, da nima dovolj znanja na področju okolja.

»Zadevo sem prespal in se včeraj zvečer odločil. Z obema področjema sem se skušal zelo dobro seznaniti. Ugotavljam, da je na okolju veliko področij, ki so bila v preteklih letih zanemarjena in ki terjajo hitro ukrepanje. Zato to ministrstvo zahteva nekoga, ki se mu ne bo treba preveč dolgo uvajati, ampak se bo moral relativno hitro suvereno odločati. Kot zdravnik imam premalo izkušenj, da bi lahko prevzel ministrstvo, na katerem je tako veliko zahtevnih nalog,« je pojasnil Gantar razloge za umik svoje kandidature za ministra za okolje in prostor.

Poslanec in podpredsednik Desusa Tomaž Gantar dodaja, da v stranki še nimajo drugega kandidata za ministra, ker predstavlja njegova odločitev presenečenje tudi za predsednika Desusa Karla Erjavca in celotno stranko.

Desus že z novim imenom

O novo nastali situaciji bodo razmislili, dodaja, vendar bo treba novega kandidata hitro poiskati, saj se rok za vložitev seznama ministrskih ekipe izteče v torek prihodnji teden. Gantar še pravi, da ostaja poslanec državnega zbora in predsednik odbora za zdravstvo, kjer lahko kot zdravnik in nekdanji minister za zdravje še največ prispeva na tem področju.

Karel Erjavec naj bi po poročanju STA, Miru Cerarju že ponudil novega kandidata oziroma kandidatko, saj je Karl Erjavec dejal, da gre za žensko, ki bo pogovor s Cerarjem opravila v petek. Če bo pogovor uspešen, pa bodo javnosti razkrili ime.

Gantar se je sicer že sestal z mandatarjem Mirom Cerarjem, a je šlo bolj za spoznavni razgovor. V tem tednu je bil predviden nov razgovor, do katerega pa ni prišlo.

Miro Cerar, Karl Erjavec in Dejan Židan so včeraj parafirali koalicijski sporazum, v katerega so zapisali tudi razdelitev resorjev po strankah. Desusu tako pripadajo štirje resorji, poleg ministrstva za okolje in prostor še ministrstvi za kulturo in zunanje zadeve ter urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V Desusu imajo, kot je znano, nekaj težav zaradi predvidene ministrice za kulturo. Strankina kandidatka Julijana Bizjak Mlakar je namreč deležna kritik iz vrst kulturnikov. Erjavec je včeraj sicer dejal, da kritike »niso več tako ostre«, a bo njena kandidatura še stvar pogajanj. 

Za zdaj je gotovo le, da bo iz njihove kvote na čelu zunanjega ministrstva Erjavec, urad za Slovence v zamejstvu in po svetu pa bi vodil dosedanji minister brez resorja Gorazd Žmavc.

Imena dokončnih ministrskih kandidatov bodo predvidoma znana v ponedeljek, ko je predviden tudi uraden podpis koalicijskega sporazuma.