Toninova prva kava namenjena Cerarju

Prvak Nove Slovenije se je danes najprej sestal s predsednikom vlade in SMC Mirom Cerarjem, popoldne pa s prvakom SDS Janezom Janšo.

Objavljeno
12. februar 2018 14.46
NK NSi
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Ljubljana – Matej Tonin, ki je ob prevzemu vodenja NSi napovedal, da bo na kavo povabil vse predsednike parlamentarnih strank, je pogovore že začel. V DZ se je danes najprej sestal s predsednikom vlade in SMC Mirom Cerarjem, popoldne pa s prvakom SDS Janezom Janšo. Že prejšnji teden pa je sešel s predsednikom SLS Markom Zidanškom.

Odprta pot za sodelovanje v naslednjem mandatu

Tik pred srečanjem je Cerar za medije dejal, da od srečanja s Toninom pričakuje dober pogovor o aktualnih zadevah, tudi o tem, kako on vidi vodenje svoje stranke. »Zame je vsak pogovor, ki gre v smeri vprašanja, kako voditi Slovenijo uspešno naprej, pomemben. Ne glede na to, ali smo v koaliciji ali opoziciji, moramo sodelovati,« je poudaril premier.

Po pogovoru je Tonin v izjavi za medije ocenil, da sodelovanje v preteklosti dopušča odprto pot za sodelovanje v naslednjem mandatu. Do oblikovanja vlade pa je po njegovi oceni še dolga pot. »Tudi leta 2014 smo se začeli pogovarjati, pa pogovori niso obrodili sadov v smislu sestavljanja vlade,« je dejal in dodal, da so komunikacijski kanali odprti za morebitno sodelovanje v prihodnje.

Dialog je začetek vsega

»Pogovor je bil trd in razmeroma tudi zelo oster. V preteklih letih je bilo na račun enih in drugih izrečenih precej ostrih in težkih besed. Dialog je začetek vsega. Tudi če se pogovarjamo o tem, je treba diplomatski jezik dati na stran in si v obraz resnično povedati vse, kar nam leži na duši. Danes sva to naredila,« je po pogovoru z Janšo dejal Tonin.

»Samo v sodelovanju strank, ki so vključene v isto družino evropskih strank, ki so po izvoru ali po programu s svojimi koreninami v času slovenske osamosvojitve, času, ki je Slovence združil, je dobra prihodnost za slovensko politiko,« je po srečanju dejal Janša.

Kmalu še z Židanom, Primcem, Mesecem ...

Že prejšnji teden pa se je Tonin sestal s predsednikom SLS Markom Zidanškom. Po srečanju je na twitterju zapisal, da je bil pogovor prijeten in da se NSi in SLS na veliko vsebinskih točkah ujemata, kar bodo zagotovo točke nadaljnjega sodelovanja. »Na volitve v DZ gremo vsak s svojo listo. Želim jim, da se vrnejo v DZ,« je še dodal.

Kot so za STA pojasnili v NSi, so se za termin za kavo s Toninom že dogovorili s predsednikom SD Dejanom Židanom, vodjo poslanske skupine Levice Luko Mescem, predsednikom stranke Glas za otroke in družine Alešem Primcem, Francem Kanglerjem in Željkom Vogrinom iz Nove ljudske stranke Slovenije.

Medtem pa je predsednik Desusa Karl Erjavec vabilo javno zavrnil z obrazložitvijo, da ne vidi razloga, da bi se sestal na kavi z nekom, ki opravlja poslovodeča opravila. Tonin je namreč po odstopu Ljudmile Novak z mesta predsednice NSi konec januarja vodenje stranke prevzel kot vršilec dolžnosti.