Tovariši in tovarišice potrdili vstop v vlado

Konferenca SD dokončno potrdila vstop v koalicijo. Člani zadovoljni s socialnimi temelji koalicijske pogodbe.

Objavljeno
03. september 2014 20.55
Volitve SD Židan
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana − Predsednik SD Dejan Židan je na seji konference poudaril, da je vstop v vlado Mira Cerarja potrdilo 97 odstotkov članov v lokalnih odborih stranke ter izrazil prepričanje, da bo vstop v koalicijo potrdil tudi konferenca kot najvišji organ stranke. Konferenca je po dveh urah razprave vstop v koalicijo tudi soglasno uradno potrdila in s tem dala vodstvu stranke mandat za v ponedeljek predviden podpis koalicijske pogodbe.

Na razpravi pred glasovanjem o vstopu v vlado je Židan poudaril prizadevanja pogajalske skupine SD, da danes parafirana koalicijska pogodba temelji na socialnih temeljih. »Ob podpisu se mi ni tresla roka, saj je pogodba rezultat vztrajnega dela SD,« je tovarišem in tovarišicam, kot so se člani konference med seboj nazivali, dejal Židan.

Glede kadrovskega razreza je Židan poudaril potrebno upoštevanje rezultata volitev, ki je »bil za SD zelo slab«. Znova je poudaril, da je glede ministrstev imel le zahtevo, da stranka ohrani vodenje ministrstva za socialne zadeve, ki je za izvajanje glavnega poslanstva stranke SD ključnega pomena. V ponedeljek bo kot ministrica tega resorja predlagana Anja Kopač Mrak. Židan je dejal tudi, da se je za vodenje kmetijskega ministrstva namesto za vodenje gospodarskega odločil na podlagi mnenja članstva, da gospodarsko ministrstvo nima več pomembnega vpliva na gospodarsko stanje, saj je to preneseno na druga, kot denimo finančno in socialno ministrstvo. Tretji resor je, tako Židan, bil izbran na podlagi volje članstva, ki si je želelo, da SD dobi eno državotvorno ministrstvo. Za vodenje obrambnega ministrstva bo, kot je znano, predlagan nekdanji predsednik državnega zbora Janko Veber. Z vsemi tremi kandidati je Miro Cerar danes po besedah Židana že opravil razgovore.

SD tako v novi vladi ne bo imela več ministrstva za šolstvo, ki ga je do zdaj vodil Jernej Pikalo, ki pa ga danes na konferenci stranke ni bilo.

Vodja poslanske skupine Matjaž Han je poudaril, da je odločitev SD za vstop v vlado izjemnega pomena, saj bi brez tega vlada SMC zavila v precej bolj liberalno smer. Anja Kopač Mrak pa je poudarila, da je le SD zaslužna, da je v koalicijski pogodbi celotno poglavje namenjeno socialni politiki, česar prej ni bilo. Obljubila je tudi, da bo vlado stalno opominjala na potrebno odpravo sistemske neenakosti istospolnih.