Tožilci do 1. aprila pod pravosodnim ministrstvom

Minister za pravosodje in javno upravo Pličanič nam je potrdil, da sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Gorenakom.

Objavljeno
20. februar 2012 22.03
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – Do 1. aprila državno tožilstvo ostaja pod pravosodnim ministrstvom. Tako izhaja iz novele zakona o vladi, zato sta se včeraj sestala minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič in minister za notranje zadeve Vinko Gorenak.

Pogovorila sta se o »pristojnostih izvršne oblasti do tožilstva v prehodnem obdobju«, dokler ne bo začela veljati nova ureditev, ko tožilstvo preide pod notranje ministrstvo. Ali se bo to res zgodilo, sicer še ni mogoče z gotovostjo napovedati. Za zdaj kaže, da bo vsaj začasno res tako. V noveli zakona je namreč določeno, da se, kot izhaja tudi iz koalicijske pogodbe, pristojnosti za tožilstvo prenašajo pod notranji resor, s spremembami zakona o državni upravi pa bo natančneje določeno, kako to izpeljati.

Delovni sestanek in protokol

Senko Pličanič nam je potrdil, da je delovni sestanek bil. »Na njem sva se s kolegom Gorenakom dogovorila, kako v vmesnem obdobju opravljati naloge, povezane z državnim tožilstvom. Tako bo pravosodno ministrstvo pripravilo protokol, v katerem bomo določili, kako bosta v tem času potekala komunikacija in obveščanje o vprašanjih, povezanih s tožilstvom, ki so v pristojnosti ministrstva.«

Pličanič je povedal, da je sestanek potekal v korektnem ozračju, čeprav imata z Gorenakom različne poglede na to, pod kateri resor spada tožilstvo; notranji minister namreč vztraja pri prenosu pristojnosti za tožilstvo v svoj resor, minister za pravosodje in javno upravo pa je prepričan, da bi te morale ostati v pravosodnem resorju. Tako je Pličanič, kot nam je pojasnil, že pripravil spremenjeno besedilo koalicijske pogodbe, v skladu s katerim bi pristojnosti za tožilstvo prenesli nazaj na pravosodno ministrstvo. »Besedilo sem že poslal predsedniku stranke Gregorju Virantu. On mora zdaj odločiti, kako naprej. Pričakujem, da bo svet stranke moj predlog podprl.«

Odločitev mogoče že ta teden

Gregor Virant je napovedal, da bo vodstvo stranke o Pličaničevem predlogu morda razpravljalo že ta teden, in če jih bo minister prepričal, bo DLGV predlagala spremembo koalicijske pogodbe.

Sam meni, da ima rešitev, po kateri je skrb za državno tožilstvo v pristojnosti ministra za notranje zadeve, precejšnje prednosti, saj omogoča boljšo povezavo med institucijama oziroma med kriminalistično policijo in državnim tožilstvom. Treba pa je poskrbeti, da bo tožilstvo ohranilo samostojnost.

Prenos pristojnosti ne pomeni zmanjšanja tožilske samostojnosti, ampak samo, da se bodo te prenesle z enega ministra na drugega, je prepričan Virant. Je pa za spremembo koalicijske pogodbe nujno soglasje vseh petih strank. Po zdaj zbranih odzivih nobena od preostalih štirih koalicijskih partneric spremembam ni posebno naklonjena. Nekaj zadržkov so izrazili le v Desusu.