»Tožilci se ne bodo uklonili grožnjam«

V društvu državnih tožilcev sporočajo, da bodo še naprej delali v skladu s predpisi, vztrajno in dosledno.

Objavljeno
19. september 2014 17.42
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Društvo državnih tožilcev Slovenije je danes ostro obsodilo napad na upokojeno državno tožilko Jožico Boljte Brus, ki ji je neznanec pred domačo hišo odvrgel eksplozivno telo. Kot ugotavljajo v društvu, so tožilci in tudi sodniki pogosto tarče napadov v zvezi s svojo službo. A želijo javnosti zagotoviti, da se tožilci grožnjam ne bodo uklonili.

»Zavedamo se, da naš poklic zahteva ne le nenehno izjemno pripravljenost, skoncentriranost, strokovnost, študij temveč tudi pogum in izpostavljenost, pri čemer kot tožilci nasprotujemo vsem oblikam nasilja, še posebej pa tistim, ki želijo zaustaviti ali upočasniti naše delo ali nanj neposredno vplivati,« so v društvu tožilcev navedli v sporočili za javnost.

S to izjavo želijo javnosti zagotoviti, da se državni tožilci ne bodo uklonili grožnjam in nasilju, pač pa bodo svoje delo še naprej opravljali v skladu s predpisi, vztrajno in dosledno.

Ljubljanski policisti so v ponedeljek okoli 22.30 prejeli obvestilo o eksploziji na dvorišču ene od hiš na območju Most. Ugotovili so, da je neznanec eksplozivno telo odvrgel pred stanovanjsko hišo v lasti nekdanje državne tožilke. Ob eksploziji ni bil nihče poškodovan, nastala pa je gmotna škoda.

Ni sicer še znano, ali je ponedeljkova eksplozija povezana z nekdanjo službo Boljte Brusove - ta je upokojena že nekaj let - ali gre za druge okoliščine. Ne gre pa za prvi tovrstni dogodek.