Trobec Bučan »zapečatila« pisarno podrejene

Zaostrene razmere na uradu za lokalno samoupravo in regionalni razvoj - zamenjava skoraj vseh najbližjih sodelavcev.

Objavljeno
15. april 2011 19.59
Posodobljeno
15. april 2011 20.12
Anže Božič, notranja politika, Silva Čeh, gospodarstvo
Anže Božič, notranja politika, Silva Čeh, gospodarstvo
Ljubljana - Ministrica Duša Trobec Bučan je nedavne kadrovske zamenjave na vladnem uradu za lokalno samoupravo in regionalni razvoj (SVLR) menda zaostrila še s prepovedjo vstopa na delovno mesto. Neuradno je »zapečatila« pisarno Mateje Čepin, ki je do pred kratkim v okviru urada za kohezijsko politiko skrbela za črpanje evropskih sredstev.

»Tega vprašanja ne moremo komentirati,« so na naše poizvedovanje o resničnosti in razlogih za presenetljivo potezo na kratko odgovorili v vladni službi za lokalno samoupravo. Zelo skrivnostni so bili tudi glede domnevnih nepravilnosti pri zagotavljanju 9,4 milijona evrov evropskih sredstev za stožiški športni park. Ali je že kaj bolj jasno, kaj je šlo narobe, kdo je za nepravilnosti odgovoren, in ali drži, da bo treba del denarja vrniti Bruslju, nas je zanimalo, a so v resorju Trobec Bučanove odgovorili, »da bodo vse ugotovitve navedene v poročilu, ki bo pripravljeno za predsednika vlade«.

Zamenjava skoraj vseh najbližjih sodelavcev

Na SVLR so bili zgovornejši o kadrovskih potezah Desusove ministrice. Zagotavljajo, da na pobudo Trobec Bučanove doslej ni bilo nobenih odpuščanj, ampak le pet premestitev, »ki so bile izvedene zaradi racionalizacije delovnega procesa«. Tako je ministrica, ki je še januarja ob nastopu funkcije ocenjevala, da je ekipa nekdanjega ministra Gjerkeša delala dobro, Tatjano Brinc na mestu vodje splošne službe vladnega urada zamenjala z dosedanjo sekretarko iste službe Zoro Noč, na njeno mesto pa postavila prav Brinčevo.

Podobno je zamenjala tudi enega izmed treh podrejenih predsednikov uradov: Dimitrija Pura je na mestu vodje urada za evropsko teritorialno sodelovanje zamenjala Hermina Golob iz sektorja za mednarodne finančne mehanizme. Vse omenjene zamenjave so bile po zagotovilih SVLR izvedene s soglasjem imenovanih, ne pa tudi prerazporeditev dosedanje vodje za odnose z javnostjo Nine Omerza na urad za evropsko teritorialno sodelovanje. Že pred tem je na lastno pobudo mesto direktorja urada za lokalno samoupravo in regionalni razvoj zapustil član največje vladne stranke SD Jure Meglič, zato se na Gregorčičevi neuradno pojavljajo resni pomisleki o ozadju kadrovanja.

SDS zahteva revizijo dela nekdanjega ministra Gjerkeša

V očitno vse bolj vročo politično temo pa so dregnili tudi v SDS. Poslanci največje opozicijske stranke zahtevajo sklic izredne seje parlamentarnega odbora za lokalno samoupravo, na kateri bi problematizirali 1,3 milijona evrov vredni pogodbi z ljubljanskima podjetjema Ars Proma in Zebra Graphic, ki naj bi za resorno ministrstvo izdelali gradiva in promocijske izdelke za tri projekte.

V SDS vladi in računskemu sodišču predlagajo, naj pod drobnogled vzameta ravnanja nekdanjega ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrika Gjerkeša, vse potrebno gradivo pa naj proučijo tudi organi pregona in protikorupcijska komisija. »Zadnje čase je bilo mogoče zaslediti več različnih primerov sumljivega delovanja posameznikov na pomembnih političnih funkcijah, na podlagi katerih nastajajo različni sumi, da državne službe z vedenjem in celo podporo odgovornih uveljavljajo napačno politiko učinkovitega delovanja, pri katerem sta transparentnost in pravna država le moteč faktor. Pojavljajo se tudi utemeljeni sumi konflikta interesov pri dodeljevanju sredstev oziroma podpisovanju različnih pogodb,« utemljujejo v SDS.