Trojica za ESČP izbrana

Na tajnem glasovanju v DZ so podporo dobili Nina Betetto, Marko Bošnjak in Nina Peršak.

Objavljeno
19. november 2015 00.23
24.12.2011 Ljubljana, Slovenija. Bostjan M.Zupancic, sodnik na Evropskem sodiscu za clovekove pravice v Strasbourgu.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana - Vrhovna sodnica mag. Nina Betetto, izredni profesor na novogoriški pravni fakulteti dr. Marko Bošnjak in profesorica na univerzi v Gentu dr. Nina Peršak so tisti trije kandidati za sodnico oziroma sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice iz naše države, ki so v državnem zboru na tajnem glasovanju dobili zadostno število glasov.

Zdaj bo na parlamentarni skupščini Sveta Evrope, da izmed te trojice izvoli enega, ki bo za devet let na tem položaju zamenjal dosedanjega sodnika iz naše države dr. Boštjana M. Zupančiča, ki mu je konec oktobra potekel mandat.

Četrti kandidat, ki ga je na listo po posvetovanjih s poslanskimi skupinami uvrstil predsednik države Borut Pahor, predavatelj na harvardski univerzi ddr. Klemen Jaklič je dobil od potrebnih 46 glasov 37 glasov podpore. Izrecno podporo so mu sicer izrekli v SDS in NSi. Da bi Jaklič moral biti kandidat za evropskega sodnika, je prepričan tudi Boštjan M. Zupančič.