TRS: Ukradli so nam državo! Kaj zdaj?

Prispodoba o ukradeni državi opominja, da smo vsi državljani premalo državljansko aktivni, pravi Miro Cerar.

Objavljeno
18. september 2012 13.09
bsa TRS
Ni. Č., Delo.si, B. H., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, B. H., notranja politika

Ljubljana - Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) in Trajnostna akademija TRS sta v prostorih Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani pripravila javno tribuno, vodil jo je dr. Dušan Plut, z naslovom Ukradli so nam državo! Kaj zdaj?

•Kaj storiti, ko se izkaže, da ni razvojne vizije, da gre država v drugo smer, kot želijo državljani?

•Kaj storiti, ko se ljudje sprašujejo, ali je to še naša država?

•Ali sploh je pot naprej in vizija nečesa boljšega?

Ustavnopravni vidik razvoja je predstavil dr. Miro Cerar, ekonomskega Franček Drenovec, kulturnega dr. Igor Koršič in etičnega dr. Manca Košir.

Spoštljiva in kulturna kritika

Dr. Miro Cerar je na tribuni dejal: »Prispodoba o ukradeni državi nas opominja, da smo ne le politiki, pravniki, ampak vsi državljani, premalo državljansko aktivni.

Da smo na splošno tudi sami padli na temeljnih vrednostnih preizkušnjah in zato politikom ne upamo ali ne znamo v potrebni meri kritično nastaviti zrcala oziroma jih družbenocivilno organizirano prisiliti k bistveno bolj odgovornemu ravnanju.

Kar je še posebno škoda, kajti v državi, ki ima malo prebivalcev, je stik med javnimi delavci, funkcionarji, politiki in državljani zelo pogost. Razdalja med državljanom in politikom je majhna.

Če bi znali biti nekoliko bolj pogumni in bi tem ljudem, za katere nismo prepričani, da delajo vedno dobro, namenili svojo kritiko tudi osebno, na spoštljiv in kulturen način, če bi to počeli v večji meri, če bi se tudi sami počutili toliko poštene in vredne, da to lahko mirno storimo, potem bi bila tudi naša oblast in vsi tisti, ki sodijo zraven, boljša.«

Po njegovih besedah noben družben podsistem ne bo te gromozanske ladje, ki pluje v napačno smer, sam potegnil v pravo. Treba se je zavedati, da je vsak državljan in vsaka poklicna skupina, politiki, direktorji, izobraženci, vsi smo na koncu soodgovorni za to, kam bomo v prihodnjih mesecih in letih pripeljali sebe in kam svoje otroke oziroma prihodnje generacije.

Vsi smo soodgovorni

Dr. Manca Košir je spregovorila o etičnih vrednotah v skupnosti: »Skupnost ne more biti etična, ne moremo uveljavljati vrednot, če sami kot posamezniki v sebi tega ne živimo in če nismo etični ljudje.

Da so nam ukradli državo, je posledica tega, da so vodilni brez etosa, brez etičnega kompasa. Ampak tudi mi smo soodgovorni.

Sleherni je soodgovoren, v smislu, da se ne zavedamo, da sta za pritisk potrebna dva – eden ali več tistih, ki pritiskajo, in tisti, ki se pustijo pritiskati.

Če bi bili bolj suvereni, samozavestni, pogumni in bi se sproti upirali in rekli, da ne dovolimo, potem do tega stanja ne bi prišli. Ampak naše kolektivno nezavedno še ni toliko razvito – še ne živimo demokracije 200 let kot kje drugje –, da bi zmogli ta državljanski pogum.«

Franček Drenovec pa je izjavil: »Bombardirani smo s provincialno specifičnim neoliberalizmom.«