Trudili se bodo za enotno mnenje o mandatu

Poslanec Janez Janša: Strokovna skupina imenovana, v njej ni Milana Kučana, ki ga je predlagala SDS.

Objavljeno
11. september 2014 20.40
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Strokovna skupina mandatno-volilne komisije bo poskušala v zvezi z mandatom poslanca Janeza Janše priti do enotnega mnenja. Ali ji bo to uspelo, bo znano v prihodnjih tednih. V tem času je pričakovati tudi odločitev vrhovnega sodišča v zadevi Patria.

Od danes je znanih nekaj podrobnosti v zvezi z delom strokovne skupine, potem ko je prvi sestanek med predsednikom mandatno-volilne komisije Mitjo Horvatom (SMC) in člani skupine potekal v sredo za tesno zaprtimi vrati in po njem ni bilo mogoče izvedeti ničesar. Tako so na sestanku potrdili imenovanje vsem članom strokovne skupine, ki so jih predlagale posamezne parlamentarne stranke, z izjemo Milana Kučana, ki ga je v skupino predlagala največja opozicijska stranka SDS.

Kučan je namreč zavrnil sodelovanje v skupini in predlog SDS označil za politično pobalinstvo, norčevanje iz institucij države, aroganco, cinizem in neodgovorno ravnanje. V skupini so tako Rajko Pirnat (predlog SMC), Ciril Ribičič (SD), Franc Grad (Desus), Dino Bauk (ZL) in Aleš Zalar (Zaab). Člani skupine bodo svoje delo usklajevali sami, v mnenju bodo zabeležena tudi kakšna drugačna stališča, ki bi jih o posameznih dilemah izrazil kdo od članov skupine.

Po naših informacijah pa zakonodajno-pravna služba državnega zbora ne bo pripravila novega mnenja o prenehanju mandata poslanca. Vztraja pri tistem, ki ga je napisala 7. avgusta in iz katerega izhaja, da bi bil odvzem mandata Janezu Janši po tem, ko mu je državni zbor že potrdil mandat, ustavno sporen. V zakonodajno-pravni službi vztrajajo, da prenehanje mandata zaradi pravnomočne obsodbe velja le za poslance, ki ob izreku obsodbe že opravljajo funkcijo, ne pa za tiste, ki so funkcijo pridobili po izreku obsodbe.

Senat še ni imenovan

Petčlanski senat vrhovnega sodišča, ki bo odločal o zahtevah za varstvo zakonitosti, ki sta jo poleg prvoobsojenega Janeza Janše vložila tudi soobsojena Anton Krkovič in Ivan Črnkovič, še ni določen, so nam danes sporočili z vrhovnega sodišča. Za zdaj se ve le, da bo senatu predsedoval predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, vrhovno sodišče pa naj bi o zahtevi odločilo v mesecu dni. Po naših informacijah naj bi bila odločitev senata znana že do konca tega meseca.