Tudi upokojenci in vojaki naj dajo več za zdravstvo

Odziv GZS: Želijo pravo zdravstveno refromo. Koga bo obremenila zdravstvena taksa?

Objavljeno
17. september 2014 21.32
Slovenija, Ljubljana, 01.02.2011. Vojaki prve brigade Slovenske vojske, med slovesnostjo predaje in prevzema dolznosti poveljnika prve brigade Slovenske vojske v vojasnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so se odzvali na predstavitev reforme zdravstva Milojke Kolar Celarc in sprašujejo, koga bo obremenila napovedana zdravstvena taksa.

Opozarjajo, da zaposleni v delovnih razmerjih plačujejo daleč najvišje mesečne zneske v javno zdravstveno blagajno, druge skupine prebivalcev pa bistveno manj. Izpostavili so upokojence, za katere plačuje ZPIZ po stopnji 5,96 odstotkov, medtem ko plačujejo zaposleni po stopnji 13,45 odstotkov. Prav bi bilo, da bi zanje ZPIZ poravnaval prispevek v enaki višini, zmanjšano za nadomestila plače med bolniškim staležem – torej približno 10 odstotkov.

Če govori ministrica o odpravi neenakosti in solidarnosti, bi morala država, to je ZPIZ oziroma upokojenci sami, dodati še manjkajočih 50 odstotkov, da bi bila prispevna stopnja za upokojence pravičnejša in bi skupno znašala 11,92 odstotkov.

Podobno velja za vojake, pripornike, invalide in druge skupine, za katere plačuje država zdaj le 5,96 odstotkov, opozarja Tatjana Čerin iz GZS, ki poudarja, da želijo v GZS pravo reformo zdravstva in ne zgolj obljub kot doslej.