Zakon potrebuje enotno koalicijsko podporo

Podobno kot zakona o davku na nepremičnine tudi zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin ne bo.

Objavljeno
18. maj 2017 13.21
Stanovanjska soseska Zeleni gaj na Vrhovcih v Ljubljani, Slovenija 28.oktobra 2016. [stanovanjski bloki,hiše,stanovanja,naselja,nepremičnine,zelenice,drevesa]
Šp. B., B. K., STA
Šp. B., B. K., STA
Ljubljana − Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je po današnjem koalicijskem vrhu pred sejo vlade povedala, da je koalicija zakon tehnično uskladila, a političnega soglasja Desusa in SD za nadaljevanje postopka ni.

Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin je po njenih besedah eden od izjemno pomembnih zakonov, ki ga država potrebuje, gre pa za vsebino, ki potrebuje enotno koalicijsko podporo. »A ker od Desusa in SD te podpore nismo mogli dobiti, smo se odločili, da obravnave ne moremo nadaljevati,« je pojasnila Kustec Lipicerjeva in poudarila, da gre za politično odločitev.

Strinja se, da je ta paket zakonov del zavez v koalicijskem sporazumu, na kar je SMC danes partnerici ponovno opozorila.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je v sredo ob izjavi, da zakona o davku na nepremičnine še ne bo, izpostavila pričakovanje, da bo vlada še ta mesec v DZ poslala predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Zakon je sicer pripravljen ter medresorsko in strokovno usklajen.

Po nekaterih informacijah je še zjutraj kazalo, da utegne zakon vendarle priti na današnjo sejo vlade, a se je očitno zataknilo. Za takšne občutljive vsebine je sicer v zadnjem letu mandata vlade, ko prihaja v ospredje politična matematika, vse težje pričakovati soglasje.