Türk: Brez vlaganj v zdravstvo nazaj v kameno dobo

Türk je na pobudo najmlajših doktorandov biokemije obiskal medicinsko fakulteto.

Objavljeno
15. november 2011 18.54
Posodobljeno
15. november 2011 18.59
M. Z., notranja politika
M. Z., notranja politika

Ljubljana - »Kadar se pogovarjamo o krčenju javne porabe, se bojim, da se bomo vrnili v kameno dobo,« je ob današnjem obisku medicinske fakultete dejal predsednik države Danilo Türk in poudaril, da je skrb za javno zdravje ključna za razvoj.

Zadnje poročilo o človekovem razvoju je Slovenijo uvrstilo na zelo dobro 21. mesto prav zaradi dobre medicinske oskrbe in podaljšanja življenjske dobe, je dejal.

Dekana Dušana Šuputa je prosil, naj MF pripravi svojo vizijo razvoja: »Univerzo v Harvardu poznamo po ekonomistih, a sem na obisku pred leti izvedel, da je njihova strateška usmeritev biokemija.« Dušan Šuput je kot poglavitne težave navedel prostorsko stisko, privilegiran položaj inštitutov glede na univerzo pri kandidiranju za raziskovalna sredstva in premajhno zanimanje družbe za najvišje izobražene: »Vrsta doktorandov z biokemije konča kot prodajalci v farmacevtski industriji.« Türk je fakulteto obiskal prav na pobudo najmlajših doktorandov biokemije, ki sta ustanovila podjetje DiaGenomi.