Turk o vrtcih: Vsak evro bo treba veliko bolj pazljivo obrniti

Cenejši vrtci bi po mnenju ministra pomenili prihranek za starše, občine in proračune.

Objavljeno
08. oktober 2012 15.40
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si
Portorož - V kriznih časih je treba po mnenju ministra za izobraževanje Žige Turka narediti vse, da bi se kriza čim manj odrazila v standardih, ki veljajo v vrtcih. Turk, ki je bil v Portorožu gost strokovnega srečanja ravnateljic in ravnateljev vrtcev, je zbranim zatrdil, da jim bo ministrstvo z ustrezno zakonodajo stalo ob strani.

»Marsikaj se da rešiti z več denarja, ki ga nimamo, marsikakšne stvari pa so niso vezane samo na denar, ampak tudi na druge ukrepe. Tu vam moramo v časih, ko vam težko obljubljamo več sredstev, priti bolj naproti,« je zbranim obljubil Turk.

Na ministrstvu se po njegovem še odločajo o nižanju normativov, ki opredeljujejo število otrok v skupinah v vrtcih. Normativi niso toliko povezani s ceno, ampak tudi s tem, za koliko otrok naj bo v vrtcih prostora. »Ko tehtam med tem, ali je nekaj več otrok v skupini, v prostoru in na igrišču, in med tem, da za nekatere otroke ni prostora, mi je vendarle bližja prva varianta,« je dejal.

Cene naj bodo v evropskem povprečju

Na ministrstvu se po besedah Turka »resno ukvarjajo« tudi s cenami vrtcev, navaja Slovenska tiskovna agencija. Ti so v razmerju do povprečne plače drugi najdražji v Evropi. Cene so visoke, zato si je treba po mnenju ministra prizadevati, da jih »potisnemo proti evropskemu povprečju«.

Cenejši vrtci bi po njegovem pomenili prihranek za starše, občine in proračune. Obenem pa je treba poskrbeti za olajšave za socialno ogrožene družine in za številčnejše družine. Na ministrstvu morajo tako v sodelovanju z ravnatelji in občinami pogledati, kaj lahko s tem v zvezi naredijo in »na katerih točkah so naši vrtci toliko dražji od drugih«.

Turk je obenem izrazil upanje, da občine, ki bodo s prihodnjim proračunom deležne manj denarja, ne bodo zmanjševale financiranja predšolske vzgoje. »Upam, da bo tudi v naprej veliko socialne občutljivosti za to področje, bo pa treba vsak evro veliko bolj pazljivo obrniti, kot smo to delali do zdaj,« je dejal.

Čeprav zakonodaja skrb za vrtce, njihovo infrastrukturo in osebje, dodeljuje občinam, so na ministrstvu po mnenju Turka na sektor vrtcev zelo pozorni. »Dejstvo, da so vrtci finančno odvisni predvsem od občin, morda v tem času predstavlja tudi neko ugodnost, kajti lokaln skupnosti so lahko pozornejše do storitev za lastne občane, ki z vzgojo združujejo tudi socialno vsebino,«" je izpostavil.

O politični opredeljenosti ravnateljev in učiteljev

Turk se je dotaknil še vprašanja političnega opredeljevanja učiteljev in ravnateljev, piše STA. Učitelji in ravnatelji morajo po njegovem tako posebej skrbeti, da ločijo svoje funkcije od osebnih prepričanj ter da »na ta stroga ločevanja pazijo predvsem v politično napetih časih, ko je občutljivost med državljani še toliko večja«.

»Naša skupna skrb so predvsem otroci. Bodimo spoštljivi do njih in njihovih družin, vse ostalo pa naj bo drugotnega pomena,« je poudaril.

Glede splošnega nižanja normativov v izobraževanju je dejal, da na ministrstvu »zelo pazljivo preračunavajo, kako bi speljali leto 2013 v okvirih, kot so jim postavljeni,«, da pa še vedno vidijo veliko težav.