Türk z redom za zasluge odlikoval Hebra, Pogačnika in Vodopijo

Odlikovanja so najvišja priznanja države za izjemne zasluge in dejanja posebnega pomena za blaginjo Slovenije.

Objavljeno
08. november 2011 15.33
Posodobljeno
08. november 2011 15.33
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Brdo pri Kranju - Predsednik republike Danilo Türk je z redom za zasluge za uspehe pri zdravljenju odvisnosti odlikoval zdravnika Franca Hebra, za delo za blaginjo invalidov sociologa in psihoterapevta Boruta Simona Pogačnika in za prispevek k strokovni odličnosti v slovenskem zdravstvu zdravnika Nada Vodopijo.

Franc Heber je prilagodil izvirno socialnoterapevtsko metodo Janeza Ruglja ter svoje terapevtsko delo sčasoma razširil tudi na pomoč ljudem z drugimi vrstami odvisnosti. Heber v svojem prostem času, torej poleg rednega dela kot zdravnik, skrbno spremlja razvoj članov terapevtske skupine, jim svetuje in jih usmerja, poroča STA.

Sociolog in psihoterapevt Borut Simon Pogačnik se ukvarja z invalidsko tematiko že od leta 1994. Začel je v Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije, v katerem je deloval na področju osveščanja javnosti o vprašanjih invalidov in invalidnosti. Leta 1996 je bil eden od ustanovnih članov Združenja invalidov - Foruma Slovenije, ki je pod njegovim vodstvom zasnovalo vrsto novih posebnih socialnih programov in pritegnilo okrog 460 članov.

Zdravnik Nado Vodopija v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec sledi razvoju operativnih metod, zlasti manj invazivnim za bolnika. S pomočjo sponzorjev je tamkajšnjemu urološkemu oddelku zagotovil najsodobnejšo medicinsko opremo, ki je omogočala manj invazivne kirurške in urološke posege. Sodeloval je tudi pri razvoju in uvajanju najnovejše robotske kirurgije v Splošni bolnišnici Celje.

Leta 1990 sta bili v slovenjgraški bolnišnici opravljeni prvi dve laparoskopski operaciji odstranitve žolčnika, kar je bolnišnico postavilo v sam svetovni vrh. Danes uživa tamkajšnji urološki oddelek zaradi dosežkov Vodopije visok ugled med strokovnjaki po Sloveniji, v Evropi in po celem svetu, so zapisali v uradu predsednika republike.

Odlikovanja so najvišja priznanja države za izjemne zasluge in dejanja posebnega pomena za blaginjo Slovenije. Predsednik jih podeli za zasluge, dosežene na civilnem področju, diplomatsko mednarodnem in vojaškem oziroma varnostnem področju.