Učinki ukinitev 92 občin? Virant: Na daljši rok 100 milijonov

Notranji minsiter z zmanjšanjem števila občin napoveduje boljšo in racionalnejšo porabo sredstev.

Objavljeno
05. september 2013 14.52
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Z zmanjšanjem števila občin bi dosegli, da se bo denar v sistemu lokalne samouprave bistveno bolje in racionalneje porabljal.

Notranji minister Gregor Virant na daljši rok napoveduje stomilijonske učinke. Direktni prihranki pri plačah občinskih funkcionarjev in v občinskih upravah ter pri sejninah svetnikov pa bi bili 10 milijonov evrov, pravi.

Kot je dejal na današnji novinarski konferenci, je cilj predvidene reorganizacije lokalne samouprave, po kateri bi namesto današnji 212 imeli le še 120 občin, močnejša in učinkovitejša lokalna samouprava. Reforma je nujna, logična in racionalna, ocenjuje minister, ki je prepričan tudi, da ima javno podporo.

Virant pojasnjuje, da je v sredo za projekt dobil zeleno luč predsednikov koalicijskih strank, a je to le prvi korak. Zdaj načrtuje pogovore z vodji poslanskih skupin, če bo treba, bo obiskal tudi posamezne poslanske skupine.

Za izvedbo projekta bo treba zagotoviti 46 poslanskih glasov, pri čemer je opozicija že jasno izrazila nasprotovanje.

Minister zagotovo računa na glasove sedmih poslancev DL. Zanesljiva je po njegovih besedah tudi podpora v PS, saj je za projekt odločena tudi predsednica vlade Alenka Bratušek. Predvideva pa, da bo verjetno treba nekoliko več prepričevanja v Desusu in SD. Kot pravi, se lahko pri posameznih poslancih pokaže, da imajo lokalne interese.

Z močno politično podporo so po njegovem prepričanju projekt sposobni speljati do lokalnih volitev jeseni naslednje leto. Če bo odločitev v koaliciji, da potrebujejo več časa, pa se bo projekt raztegnil na nekoliko daljše obdobje, kar pa po njegovem mnenju ne bi bilo preveč pametno.