Uganka ministrski kandidati SDS

Medtem ko so kandidati SLS, NSi in Janez Šušteršič iz DLGV znani, ostajajo uganka kandidati SDS.

Objavljeno
30. januar 2012 22.37
Anže Božič, T. S., notranja politika
Anže Božič, T. S., notranja politika
Ljubljana – »Tistega, kar vas najbolj zanima, se nismo zmenili. Dogovorili se bomo v četrtek, v petek pa bo na mizi seznam ministrskih imen,« je po današnjem sestanku predsednikov koalicijskih partnerjev za tesno zaprtimi vrati napovedal Radovan Žerjav (SLS).

V javnost je sicer že »ušel« širši seznam potencialnih ministrov. Po »košarici« Janija Soršaka ostaja odprto mesto vodenja pravosodnega ministrstva; kandidata bo Državljanska lista našla do četrtka. Medtem ko so kandidati SLS, NSi in Janez Šušteršič iz Državljanske liste že znani, ostajajo uganka kandidati za resorje največje koalicijske stranke SDS, o katerih ne vedo veliko niti tisti člani, ki niso v najožjem vodstvu stranke.

V poslanskih klopeh pa se obeta nekaj zanimivih sprememb. Znano je že, da bo doslej edinega potrjenega člana vlade, bodočega premiera Janeza Janšo, zamenjal njegov strankarski kolega in nekdanji poslanec Robert Hrovat. Če bi vodenje ministrstva za notranje zadeve pripadlo Zvonku Černaču (SDS), bi se v parlament uvrstil Vitoslav Türk, brat predsednika republike Danila Türka, proti kateremu je SDS pred dvema letoma vložila ustavno obtožbo. Seveda bi moral nekdanji direktor Elesa prej dati pisno soglasje, da je pripravljen sprejeti funkcijo poslanca. Dragutina Mateja (SDS), enega izmed možnih kandidatov za vodenje istega ministrstva, bi v DZ zamenjal Saša Ciglar. Vinka Gorenaka (SDS) – tudi on je kandidat za prevzem notranjega ministrstva – bi nadomestil direktor UKC Maribor Gregor Pivec. Če bo Romana Tomc (SDS) postala ministrica za delo, bi jo v parlamentu zamenjal nekdanji predstojnik vladnega urada za komuniciranje Anže Logar.

Predsednika SLS in kandidata za gospodarskega ministra Radovana Žerjava bo zamenjala 26-letna Jasmina Opec in postala druga najmlajša članica DZ. Predsednico NSi Ljudmilo Novak bo, če bo prevzela resor za Slovence po svetu, v parlamentu nadomestil zdravnik Janez Vasle. S tem bi Domžale z okolico, po Gregorju Virantu (DLGV), Saši Kos (PS) in Robertu Hrovatu, dobile še četrtega izbranca ljudstva.