Umrl je Andrej Bajuk

Ponoči je v 68. letu starosti umrl nekdanji premier in nekdanji predsednik Nove Slovenije Andrej Bajuk.

Objavljeno
16. avgust 2011 09.15
Posodobljeno
16. avgust 2011 09.15
E. S., Delo.si
E. S., Delo.si

Ljubljana - »V NSi se bomo dr. Andreja Bajuka spominjali kot velikega človeka in humanista, ki je z ustanovitvijo Nove Slovenije prispeval k ohranitvi krščanske demokracije v Sloveniji. Kot finančni minister si je prizadeval za pomembne ukrepe, ki so pripomogli k rasti in razvoju Republike Slovenije. Dr. Andrej Bajuk je imel Slovenijo preprosto rad,« so zapisali v stranki.

Še včeraj se je Bajuk sicer udeležil slovesnosti ob prazniku Marijinega vnebovzetja na Brezjah. Po prvih neuradnih informacijah medijev je bila zanj usodna kap. Žalno knjigo bodo v parlamentu odprli v sredo.

Pred prihodom v Slovenijo živel v Argentini in ZDA

Bajuk se je rodil 18. oktobra 1943 v Ljubljani. Leta 1945 je njegova družina emigrirala, najprej živela v taboriščih po Avstriji, leta 1948 pa se je naselila v Mendozi v Argentini, kjer je Bajuk odraščal in študiral. Prvo diplomo iz ekonomije je opravil v Mendozi, nato v Chicagu naredil še magisterij iz ekonomije. Leta 1969 je šel na univerzo v Kalifornijo, kjer je pridobil drugi magisterij in doktorat.

Leta 1973 se je vrnil v Mendozo, kjer je poučeval kot univerzitetni profesor. Leta 1975 je odšel v Washington, kjer je opravljal različne funkcije: od ekonomista, zadolženega za analizo socialnih in industrijskih projektov, do svetovalca izvršilnega podpredsednika banke. Zadnjih pet let službovanja v ZDA je bil direktor kabineta predsednika Medameriške razvojne banke in član predsedniškega sveta banke. Med 1994 do 2000 je bil premeščen v Pariz kot posebni predstavnik na predstavništvu IDB za Evropo.

Leta 2000 postal premier z najkrajšim mandatom

V slovenski politični prostor je vstopil v prvi polovici leta 2000, ko je po sklenitvi sporazuma o koaliciji Slovenija med SKD in SDS prevzel vodenje strokovnega sveta. Na združitvenem kongresu SKD+SLS 15. aprila 2000 je bil Bajuk izvoljen za podpredsednika stranke.

Po padcu tedanje vlade Janeza Drnovška v volilnem letu 2000 je bil na tretjem glasovanju v državnem zboru na predlog pomladnih strank Bajuk maja le potrjen za novega mandatarja. Vlado je vodil do oktobrskih parlamentarnih volitev.

V tem času pa je v vladajoči koaliciji prihajalo do nesoglasij glede spremembe volilne zakonodaje. Bajuk je z Lojzetom Peterletom in drugimi, ki so zagovarjali večinski volilni sistem, avgusta 2000 ustanovil stranko NSi in postal njen prvi predsednik.

V obdobju 2000-2004 je bil poslanec NSi, za poslanca v državnem zboru pa je bil ponovno izvoljen tudi leta 2004, a je v novi vladni koaliciji, ki jo je poleg SDS, SLS in DeSUS sestavljala tudi NSi, prevzel funkcijo ministra za finance.

Leta 2005 ga je revija The Banker razglasila za finančnega ministra leta v EU. V času njegovega ministrovanja pa smo v Sloveniji prevzeli tudi evro.

Ker NSi na državnozborskih volitvah leta 2008 ni prestopila volilnega praga, je Bajuk z vodilnega mesta v stranki odstopil. Takrat se je tudi umaknil iz aktivne politike.