Univerza vedela za nepravilnosti pri honorarjih

Nadzor na fakulteti za upravo že leta 2009 razkril nepravilnosti.

Objavljeno
16. marec 2015 20.28
hočevar univerza
Tina Kristan, Anuška Delić, Ozadja
Tina Kristan, Anuška Delić, Ozadja

Ljubljana – Na fakulteti za upravo so, kot kaže, šele leta 2010 uredili področje plačil na podlagi avtorskih in podjemnih pogodb. Notranja revizija, ki jo je izvedla ljubljanska univerza, je namreč razkrila številne nepravilnosti, tudi pri sklepanju avtorskih in podjemnih pogodb.

Poslovno poročilo fakultete za upravo za leto 2009 dokazuje, da se je Univerza v Ljubljani morala že pred dobrimi petimi leti zavedati problemov pri izplačevanju avtorskih honorarjev na tej fakulteti. Tistega septembra je univerza namreč izvedla notranji pregled poslovanja fakultete, ta pa je v odgovor na revizijo zasnovala program ukrepov za odpravo nepravilnosti, ki so se nanašala na 23 področij.

Operativna tveganja

Univerza je fakulteti predala več kot 40 priporočil, med drugim tudi na področju »operativnih tveganj izvajanja postopkov sklepanja podjemnih in avtorskih pogodb ter izplačil«. Ugotovili so, da fakulteta na tem področju ni imela ustreznih notranjih nadzornih mehanizmov, saj ji je bilo priporočeno, naj vzpostavi takšne, »ki bodo zagotavljali, da se interni projekti, če jih izvajajo zaposleni, izvajajo zunaj rednega delovnega časa«.

Še več, notranji revizorji so takrat še ugotovili, da mora fakulteta delovne naloge razmejiti tako, »da iste osebe ne predlagajo, odobrijo, obračunajo in evidentirajo izplačil po pogodbi«. Poleg tega bi morale notranje kontrole, ki jih fakulteta za upravo do takrat najbrž ni imela, zagotavljati, da bodo izplačani le tisti honorarji, »za katere je sklenjena pravilna pogodba, odobreno poročilo, določen pravilen bruto znesek in pripravljen pravilen nalog v elektronski banki«.

Fakulteta in univerza molčita

Poslovno poročilo univerze za 2009 kaže, da sta bila izvedena »dva redna revizijska pregleda in en izredni naknadni revizijski pregled poslovanja«, ni pa jasno, v okviru katerega so bile ugotovljene nepravilnosti na upravni fakulteti, saj univerza na naša vprašanja ne odgovarja. V petek so nas napotili na novinarsko konferenco, ki jo bodo organizirali 24. marca. Na pojasnilo, da bomo članek objavili danes, so dodali: »Do revizijskega poročila fakultete za upravo smejo dostopati le določeni nacionalni ali evropski organi po uradni dolžnosti.« Prav tako na vprašanja ne odgovarja fakulteta za upravo.

Nadaljevanje prispevka lahko preberete v jutrišnjem časopisu ali na spletnem Delu.