Upokojenci regresa na dajo

Erjavec bo v koaliciji zastopal interese Zveze društev upokojencev Slovenije.

Objavljeno
11. september 2013 15.25
iza Kozuh Novak
Samanta Gomboc, notranja politika
Samanta Gomboc, notranja politika

Ljubljana - Na Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) so danes predsednika stranke Desus Karla Erjavca zadolžili, naj v koaliciji zastopa njihove interese in ne dovoli, da vlada v okviru varčevalnih ukrepov vzame regres upokojencem.

»Neetično se nam zdi, da vlada posega po rešitvah k najbolj obremenjeni skupini prebivalstva,« je dejala predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak, ki sicer podpira uvedbo kriznega davka. Tudi Erjavec je prepričan, da bi vlada 90 milijonov evrov, kolikor bi zbrala z ukinitvijo regresa, lahko dobila na drugačen način.

»Pričakujem, da bo vlada in koalicija prenehala z razmišljanjem o ukinitvi regresa, če bo vztrajala, bo pa stranka Desus morala razmisliti, kako naprej in kakšna je naša vloga v koaliciji, če nimamo moči ubraniti interesov upokojencev,« je morebiten odhod iz koalicije napovedal Erjavec, ki v prihajajočem tednu pričakuje »težke razprave«.

Namesto regresa naj bi vlada želela uvesti draginski dodatek, o učinku katerega pa predstavniki upokojencev dvomijo.

»V ponedeljek bomo zato obiskali vse slovenske poslance v njihovih poslanskih pisarnah v času poslanskih ur in bodo morali prisluhniti potrebam tistim, ki so najbolj ogroženi,« je še napovedala Kožuhova.

Regres po njenih besedah namreč prejema 400.000 upokojencev, ki imajo nižje pokojnine od 622 evrov. Med njimi so najbolj revni prebivalci Slovenije, predvsem starejše ženske, ki so ostale same zaradi smrti partnerja. »To je bumerang. Če bo stara mama brez dohodka, bo njeno umiranje bolj drago na vaših plečih,« je Kožuhova slikovito komentirala varčevalne ukrepe. Hkrati opozarja, da je treba vzpostavit sistem pokojnin, ki bo vzdržen.

Izvršilni odbor Desusa bo sicer prihodnji torek odločal, ali bo stranka ostala članica vlade, je danes namignil vodja poslanske skupine Franc Jurša. Upokojenska stranka torej zaradi načrtovanega posega v regres k pokojninam stopnjuje pritisk v koaliciji.