Upravno sodišče zavrnilo Janševo tožbo zoper poročilo KPK

V postopku so bile spoštovane vse v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije zahtevane postopkovne določbe.

Objavljeno
19. marec 2013 11.19
Posodobljeno
19. marec 2013 11.19
M. Č., Delo.si/STA
M. Č., Delo.si/STA

Ljubljana - Upravno sodišče je zavrnilo tožbo premiera, ki opravlja tekoče posle, Janeza Janše zoper poročilo Komisije za preprečevanje korupcije zaradi posega v človekove pravice in temeljne svoboščine. Kot med drugim ugotavlja sodišče, so bile v postopku spoštovane vse v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije zahtevane postopkovne določbe, poroča STA.

Po ugotovitvi upravnega sodišča Janševa tožba, ki jo je vložil zoper zaključno poročilo KPK o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank, ni utemeljena. V tožbi Janša navaja kršitev ustavnih pravic enakega varstva pravic in do pravnega sredstva. Kot so zapisali v sodbi, gre za ustavni pravici procesnega značaja, zato se bo sodišče v tem sporu opredelilo predvsem do vprašanja, ali so bile tožniku kršene z zakonom o integraciji in preprečevanju korupcije ter z zakonom o splošnem upravnem postopku zagotovljene temeljne procesne pravice.

Kot med drugim trdi Janša, KPK nadzora nad premoženjskim stanjem ni izvajala skladno z zakonskimi in poslovniškimi določili, ampak je šlo za bistveno širši nadzor. Opozarja tudi, da ga komisija ni seznanila z osnutkom ugotovitev in mu ni dala možnosti, da se izjasni o ugotovitvah. Na komisiji pa so sodišču med drugim pojasnili, da je bil Janša izrecno seznanjen, da je dokazno breme na njegovi strani, vendar kljub tej zakonski obveznosti in hkrati možnosti, da izvor svojega premoženja verodostojno pojasni tako ustno kot pisno, tega ni storil.

Sodišče je v sodbi zapisalo, da je bil nadzor nad Janševim premoženjskim stanjem izveden skladno z določbami zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Po njihovih navedbah so bile spoštovane vse v omenjenem zakonu zahtevane postopkovne določbe, ki pomenijo izpeljavo načela varstva pravic strank ter tudi varstva javne koristi in načela zaslišanje stranke iz zakona o splošnem upravnem postopku.

Na Janševe trditve, da poročilo ni obrazloženo do te mere, da bi zagotavljalo učinkovito pravno sredstvo, sodišče navaja, da poročilu ni mogoče očitati, da ne vsebuje vsebinskih razlogov za sporne ugotovitve. Janšev očitek kršitve pravice do pravnega sredstva je tako po mnenju sodišča neutemeljen. Janševo tožbo so tako zavrnili, glavne obravnave v tem primeru pa niso razpisali, je še sporočila STA.