Uroš Čufer se ne more vrniti v službo na NLB

Plače in nadomestila: Pol bivših ministrov ne more do služb, nadomestila tudi že več kot polovici bivših poslancev.

Objavljeno
08. oktober 2014 20.25
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − Premier Miro Cerar in predsednik republike Borut Pahor sta dobila po 5598 evrov bruto plače. Za 18 dni septembra, ko je imela država dva premiera, je premiersko plačo zadnjič dobila tudi še Alenka Bratušek: 3487 evrov. Za preostanek so ji 1473 evrov kot poslanki plačali iz DZ.

Med ministri so celotne plače tokrat dobili le štirje, ki so položaje ohranili še iz prejšnje vlade: Karl Erjavec 5015, Gorazd Žmavc 5144, Anja Kopač Mrak 4833 in Dejan Židan 4909 evrov bruto. Od osmih ministrov, ki so mandate izgubili, jih je polovica zaprosila za nadomestila, ker se ne morejo vrniti v prejšnje službe ali dobiti dela.

Čufer po Križaničevi poti

Predsednik mandatno-volilne komisije Mitja Horvat (SMC) je bivšemu finančnemu ministru Urošu Čuferju, gospodarskemu Metodu Dragonji in infrastrukturnemu Samu Omerzelu nadomestila že dodelil. Ne pa še obrambnemu ministru Romanu Jakiču.

Dragonja ga je dobil le za nekaj dni, ker ga je vlada po tem že imenovala za sekretarja. Pravico do nadomestila je sicer komaj ujel, ker je minister postal 24. februarja letos, torej tik pred odstopom premierke Alenke Bratušek, s katerim so bili odstavljeni vsi ministri, ki so delo morali opravljati še do izvoltive nove vlade Mira Cerarja. V tem dodatnem času je Dragonja komaj dosegel pogoj šestih mesecev opravljanja ministrske funkcije. 

Nekoliko komično je, da se finančni minister Uroš Čufer ne more takoj vrniti v NLB, saj bi mu glede na izpeljano milijardno sanacijo največje državne banke, temelje zanjo je sicer postavil prejšnji finančni minister Janez Šušteršič,  tam najbrž morali postaviti kar spomenik.

Podobno kot Čufer, ki se očitno ne more takoj vrniti v NLB, je za nadomestilo v preteklosti zaprosil in ga dobival tudi nekdanji finančni minister Franc Križanič. Janez Šušteršič, ki ga je nasledil, se je nadomestilu odpovedal.

Med ministri zadnje vlade Janeza Janše sta nadomestilo dobila nekdanji obrambni minister Aleš Hojs, ki si je hitro našel službo, in nekdanji superminister Žiga Turk, ki ga je tedanja predsednica MVK Melita Župevc najprej zavrnila, češ da se lahko vrne v službo na univerzo. A so jo poslanci v mandatno-volilni komisiji po pritožbi Turka, da se v službo ne more vrniti čisto takoj, preglasovali. Med ministri vlade Boruta Pahorja je poleg Križaniča nadomestilo brez zapletov dobila še sedmerica, večina visokošolskih učiteljev, ki so bili v podobnem položaju kot Turk. Brez zapletov ga je leto dni dobival tudi nekdanji predsednik republike Danilo Türk.

Nadomestila je ta mesec dobilo 33 nekdanjih poslancev od 64, ki niso bili ponovno izvoljeni; najvišji, s 7419 evri Jožef Kavtičnik (PS) in Janja Napast (SDS) s 5997 evri bruto, ki pa sta dobila še poračun za mesec prej.

Janša z isto plačo nazadoval

Številnim nekdanjim poslancem, ob Kavtičniku še Draganu Bosniću in Branku Smodišu, je predsednik MVK Horvat prošnje zavrnil, a so ga poslanci pozneje preglasovali. Bosnić in Smodiš sta za nadomestilo zaprosila le za en mesec in le za avgust sta ga dobila. Le 1681 evrov nadomestila je ta mesec dobil Andrej Vizjak (SDS), ki se je vmes zaposlil na hidrolektrarnah na spodnji Savi.

Med poslanci je najvišjo plačo 5530 evrov dobil predsednik državnega zbora Milan Brglez, povsem nespremenjeno 3864 evrov pa predsednik SDS Janez Janša, ki pa je po višini zdrsnil z 42. na 58. mesto. Številnim poslancem so se plače namreč povišale, ker so prevzeli vodenje odborov in komisij. Janša odborov in komisij kot šef največje opozicijske stranke tudi v preteklosti, ko je bil poslanec, ni vodil.