Uveljavljene župane bodo izzivali novinci

Začetek pred volilne kampanje: Od danes kandidati na lokalnih volitvah lahko nagovarjajo volivce.

Objavljeno
04. september 2014 21.45
Volitve
Luka Jakše, Ljubljana
Luka Jakše, Ljubljana
Ljubljana – Danes se uradno začenja predvolilna kampanja za županske volitve ter volitve v občinske in mestne svete v 212 občinah, ki bodo 5. oktobra. Kandidature lahko posamezniki, stranke ali liste kandidatov vložijo še do 10. septembra.

Za zdaj je znano, da bo večina prepoznavnih županov spet kandidirala. Največja izjema je novomeški župan Alojzij Muhič, ki se bo po dveh mandatih upokojil.

V prestolnici bodo Zorana Jankovića izzivali Damjan Damjanovič (kot neodvisni kandidat), Irena Kuntarič Hribar (SD), Miha Jazbinšek (Zeleni) in Zmago Jelinčič (SNS). Vse oči pa so uprte v SMC, če in koga bodo kandidirali.

Pestro dogajanje se obeta na Obali, kjer bo v Piranu Petru Bossmanu konkuriral njegov nekdanji vodja kampanje Sebastijan Jeretič, v Kopru pa bo Borisa Popoviča izzivala Polka Bošković, ki je rekordno hitro zbrala potrebne podpise.

Na drugi strani države pa Andrej Fištravec v Mariburu še čaka na resnega protikandidata.

To bodo šeste redne občinske volitve, odkar je Slovenija leta 1994 sprejela zakon o lokalni samoupravi. Verjetno je čas, da se vprašamo, kam pluje lokalna samouprava in ali je čas za temeljite spremembe.