V DL namesto v humanitarne namene denar nakazali na račun stranke

V DL največ napak v financiranju kampanje, v SDS pa so porabili največ denarja.

Objavljeno
05. oktober 2012 22.18
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – V pregledu, kako so politične stranke financirale kampanjo za zadnje parlamentarne volitve, je računsko sodišče največ napak odkrilo v DL, ki je med stroški kampanje prikazala celo ustanovitev stranke, veliko pa tudi v SDS. Ta je presegla najvišji dovoljeni znesek porabe.

Na lanskih izrednih volitvah je bila meja najvišje dovoljene porabe za kampanjo 683.923 evrov. SDS Janeza Janše je prijavila 683.445 stroškov. Računski sodniki so po pregledu poročila ugotovili, da so limit v največji vladni stranki presegli, ker med stroški niso prikazali plačila vseh davkov, denimo 5920 evrov za izdelavo celostne podobe volilne kampanje in vseh popustov. V SDS so porabili najmanj 692.681 evrov, morda celo več, so ugotovili revizorji. Da davek ni plačan, je bilo ugotovljeno že po zaprtju posebnega računa za kampanjo. V poročilu računskega sodišča je navedba SDS, da so 13.320 evrov davkov po ugotovitvi napak poplačali avgusta letos. Po zakonu lahko SDS za preseganje limita doleti od 7000 do 12.500 evrov globe, odgovorno osebo, ki je vodila volilni štab, zdaj premiera Janeza Janšo, pa še od 700 do 1000 evrov globe. Na volitvah leta 2008 je omejitev, ki je bila takrat 679.714 evrov, za 57.541 evrov presegla LDS. Če bi LDS porabila še deset tisoč evrov več, bi se jim za leto za polovico znižale mesečne dotacije.

Kreativno društvo DL

Za poročanje je SDS računsko sodišče izreklo pridržek, pravilnost poslovanja pa ocenilo pozitivno. Slabše so ocenili kampanjo Državljanske liste, pridržke so ji izrekli za poročanje in poslovanje. Kot odgovorna oseba je podpisan Janez Šušteršič, ki je po volitvah postal finančni minister. Ugotovitve revizorjev so delno posledica neodločnosti DL Gregorja Viranta, ali bi ustanovili stranko, zaradi česar so v kampanjo vstopili kot društvo, ki bi moralo 9115 evrov preveč zbranega denarja na volilnem računu štiri mesece po volitvah nakazati v humanitarne namene, a so ga namesto tega svoji stranki. Revizorji so ugotovili še, da vseh računov za kampanjo niso plačevali s posebnega računa – kar z rednega so, denimo, poravnali 5429 evrov za študentsko delo – narobe so prikazali prispevke, med stroške kampanje so vključili za 6872 računov, ki niso strošek kampanje ali pa se ne nanašajo na zadnjih 30 dni pred volitvami. Kot strošek so v DL, denimo, prikazali celo ustanavljanje stranke.

Podobne napake, a v nižjih zneskih, so revizorji ugotovili tudi v vseh drugih strankah, katerih volilno poslovanje so pregledali: v SDS, PS Zorana Jankovića, SD, ki jo je takrat še vodil Borut Pahor, SLS Radovana Žerjava, Desusu Karla Erjavca in NSi Ljudmile Novak. PS, SLS, SNS, NSi in Desusu pridržkov niso izrekli.

Poslovanje strank se je v primerjavi z letom 2008 popravilo. Po volitvah leta 2008 si je pridržke prislužilo kar šest strank: LDS, SDS, Zares, Desus, SNS, NSi. Tokrat le DL in SDS. Večjih pripomb na dveh volitvah zapored revizorji niso izrekli le SD in SLS. Posebnost je bil letos Desus, ki sta mu, kot je računsko sodišče ugotovilo že julija, 2000 in 2170 evrov za kampanjo nakazala Splošna plovba Portorož in občina Črnomelj, čeprav podjetjem, ki so v delni državni lasti, in občinam zakon izrecno prepoveduje financiranje kampanj. Ugotovitev o Splošni plovbi je računsko sodišče po protestu iz tega podjetja pozneje umaknilo. Pokazalo se je namreč, da lani ni bilo polovično v državni lasti in da so revizorji napak razumeli določbo zakona, kdaj omejitev velja pri četrtinskem državnem lastništvu.

Zakaj ni LDS, Zares in SNS

V preglednici navajamo vsote, ki so jih stranke navedle kot strošek kampanje, ocene revizorjev, kaj je napak prikazano, ne omogočajo določitve točnih vsot. Poročil o pregledu LDS, Zares in SNS, ki so po volitvah priznale, da jim denarja za poplačilo stroškov kampanj ni uspelo zbrati, računsko sodišče ni pripravilo. Ker na volitvah niso zbrale vsaj dveh odstotkov glasov, ko bi jim pripadlo delno povračilo stroškov iz državne blagajne, pregled teh strank ni obvezen.