V DZ se vrača nekdanji minister Franc Križanič

Med ministre prihaja Janko Veber, nova podpredsednica parlamenta bo ali Andreja Katič ali Bojana Muršič.

Objavljeno
09. september 2014 19.27
Monika Hrovat, notranja politika
Monika Hrovat, notranja politika
Ljubljana – Kandidat za ministra za obrambo Janko Veber (SD) bo, če bo uspešno prestal parlamentarna zaslišanja in bo potrjen v paketu ministrov, odšel v vlado. S tem bi na njegovo poslansko mesto prišel Franc Križanič. Stranka SD bo zato morala predlagati tudi novega podpredsednika DZ.

Pogovor o tem, koga predlagati na podpredsedniško mesto v parlamentu, v stranki še teče, o imenih ne želijo javno razpravljati. So pa v poslanski skupini SD sklenili, da bodo »ob tem upoštevali ženske kvote«, kar pomeni, da lahko podpredsednica postane Andreja Katič ali Bojana Muršič.  Do prevzema poslanske funkcije sta obe opravljali delo direktorice občinske uprave.

Najverjetnejši novi poslanec Franc Križanič je na predčasnih volitvah v državni zbor v svoji volilni enoti prejel 5,39 odstotka glasov, kar je za Vebrom in Anjo Kopač Mrak tretji najboljši rezultat SD v tej enoti.

Od 2008 do 2011 je bil v Pahorjevi vladi minister za finance. Resor je prevzel ob začetku svetovne gospodarske krize, v času njegovega ministrovanja se je dolg Slovenije povečal za osem milijard evrov. To je pripisal davčni reformi iz leta 2006, neracionalnemu zadolževanju bank in gospodarstva do leta 2008 ter nižji ravni BDP.