»V nedeljo gre za spoštovanje slovenske ustave«

Stranka SMC poziva k podpori novele zakona o zakonski zvezi in enakopravnosti na nedeljskem referendumu.

Objavljeno
18. december 2015 14.36
USA-COURT/GAYMARRIAGE
Š. P., STA
Š. P., STA
Ljubljana − Vodstvo stranke SMC je pozvalo k podpori novele zakona o zakonski zvezi, o kateri bomo odločali na nedeljskem referendumu. Podpredsednik stranke Milan Brglez je na novinarski konferenci poudaril, da bo šlo v nedeljo pravzaprav za spoštovanje slovenske ustave. »Gre zgolj in samo za enakopravnost, za nič več in za nič manj,« je pojasnil.

Brglez, sicer tudi predsednik DZ, je dodal, da novela njemu in njegovi družini ne jemlje prav ničesar, tistim, ki si želijo svojo ljubezen potrditi z zakonsko zvezo, pa to omogoča. Izrazil je upanje, »da o enakopravnosti res nikoli več ne bomo odločali na referendumu«.

Podpredsednica SMC in vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer pa je pojasnila, da je svoj glas za že oddala in upa, da je s tem upravičila star slovenski pregovor V tretje gre rado. Novelo so namreč dvakrat že podprli v DZ.

Član volilnega štaba poslanec Saša Tabaković pa se je odzval na nekatere izjave, ki so jih podali nasprotniki novele zakona. Kot je poudaril, ta v ničemer ne spreminja učnega programa v šolah.

Prav tako novela zakona ne ureja samega postopka za posvojitev, je dejal in pojasnil, da kriteriji za to, kdo je primeren in kdo ni primeren starš, ostajajo popolnoma enaki. »Raznospolno starševsko razmerje ni tisti absolut, ki se ga posvojitveni postopek poslužuje. Že danes lahko samske osebe enakovredno pristopijo k samemu postopku, pri čemer te osebe nihče ne sprašuje, kakšna je njena spolna usmerjenost. Namreč to ni kategorija, ki bi odločala o tem, ali je kdo primeren starš ali ne,« je poudaril.

Novelo zakona je po njegovem mnenju treba prepoznati kot korak naprej k sodobnejši družbi, kjer bodo lahko vsi zakonci med seboj enakovredni.

Poslancem SMC se je pridružila tudi evroposlanka ter podpredsednica skupine Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (Alde) v Evropskem parlamentu Angelika Mlinar. Poudarila je, da je ponosna na Slovenijo, ki ima možnost, da izenači zakonske skupnosti in s tem postane prva vzhodnoevropska država, ki bi imela to enakopravnost zakonsko zagotovljeno.

Na referendumu predčasno glasovalo 24.480 volivcev

V četrtek je na predčasnem glasovanju na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih glasovalo 8727 volilnih upravičencev, skupaj v treh dneh pa 24.480, so sporočili z državne volilne komisije. Na referendumu o družinskem zakoniku leta 2012 je skupaj predčasno glasovalo 15.752 volilnih upravičencev.

To po navedbah komisije pomeni, da se je predčasnega glasovanja na tokratnem referendumu udeležilo 8728 oziroma 55,41 odstotka več volivk in volivcev kot predčasnega glasovanja ob referendumu o družinskem zakoniku.

Četrtek je bil sicer še zadnji dan, ko je bilo mogoče predčasno glasovati pred referendumom, na katerem bomo volivci v nedeljo odločali o noveli zakona o zakonski zvezi.