V novem parlamentu gotovo šest strank

Vrstni red strank se zdi jasen. Ali bo Zaab prišel v parlament, je odvisno predvsem od uspeha stranke SMC.

Objavljeno
04. julij 2014 20.11
Posodobljeno
05. julij 2014 06.00
Karel Erjavec, Zvonko Černač, Miro Cerar, Maja Sodja, Ljudmila Novak, Dejan Židan in Franc Bogovič na soočenju na POP TV. Ljubljana, 3. julji 2014.
 Zoran Potič, Anže Božič, notranja politika
Zoran Potič, Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Katere stranke bodo sestavljale koalicijo, kdo bo mandatar in kako hitro lahko sestavijo prihodnjo vlado, so vprašanja, ki bodo v središču pozornosti konca predvolilne kampanje. Glede na raziskave javnega mnenja se na vrhu obetajo spremembe.

V zaključnem obdobju pred predčasnimi volitvami 13. julija je v zaporednih raziskavah javnega mnenja v različnih medijih nastal vrstni red strank, ki se v zadnjih treh tednih ni bistveno spreminjal.

Kmalu po tem, ko je Miro Cerar oznanil, da bo s somišljeniki ustanovil novo stranko, se je SMC zavihtela na vrh priljubljenosti vseh anket. Do takrat vodilna SDS je zdrsnila na drugo mesto, pri čemer se zdi, da odhod predsednika stranke Janeza Janše na prestajanje zaporne kazni ni imel večjih posledic. Podpora SDS je med volivci stabilna in ne niha pretirano navzgor ali navzdol.

Tekma med SD in Desusom

Čeprav sta SD in Desus sestavili socialdemokratski blok za vse generacije, se je med njima začela zanimiva tekma za tretje mesto. Po raziskavah Dela in Mediane se SD uvršča takoj za prvima dvema, medtem ko raziskave, objavljene v Dnevniku in na Planet TV, Desus uvrščajo pred SD. Tekma med tema dvema strankama se je na evropskih volitvah že iztekla v korist Desusa, in sicer za nekaj desetink odstotka. Glede na zavezništvo pa je mogoče pričakovati, da bosta v povolilnih kalkulacijah delovali koordinirano.

V ozadju

V drugi polovici anketnih lestvic postaja vrstni red veliko bolj nejasen, vendar je prevladujoča slika, da med strankami iz ozadja še najbolje kaže NSi, ki zaseda peto mesto. Nato sledi sorodna stranka z desnega političnega pola SLS. Tudi ti dve stranki se izmenjujeta na petem in šestem mestu in ni še popolnoma jasno, katera bo prevladala. NSi in SLS delujeta kot naravni zaveznici, na evropskih volitvah sta tudi nastopali s skupno kandidatno listo. Če bosta v igri za sodelovanje v vladi, je nepredstavljivo, da bi v pogovorih za vstop v koalicijo nastopali ločeno.

Vse večja neznanka je, katerim strankam se bo še uspelo prebiti v parlament poleg naštetih. Zelo blizu je stranka premierke Alenke Bratušek, uspeh katere je odvisen predvsem od uspeha stranke SMC. Če bo Cerar dobil večino glasov na sredini in levo od sredine, se lahko zgodi, da stranki Bratuškove ne bo uspelo. Blizu se zdi tudi Pozitivna Slovenija, ki sicer nekoliko zaostaja za svojo nekdanjo predsednico stranke. Drugim strankam po anketah ne kaže najbolje: na presenečenje računajo predvsem v Združeni levici, Piratski stranki in Verjamem.