V obravnavi nov predlog o normativih v vrtcih, Sviz protestira

S predlogom se število otrok v oddelkih zvišuje za po enega. V Svizu prepričani, da pravilnik krši dogovore.

Objavljeno
16. december 2013 18.23
SLOVENIJA,LJBULJANA,10.1.2013.VRTEC HANSA CRISTIANA ANDERSENA. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na portalu e-demokracija objavilo predlog novega pravilnika o normativih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje.

Po mnenju Sviza pravilnik poslabšuje normative za računovodje in poslovne sekretarje v vrtcih pri osnovnih šolah in povečuje število otrok v oddelkih v vseh vrtcih.

Zaradi pravilnika Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) za torek napoveduje tudi izredno sejo izvršilnega odbora Sviza, na kateri naj bi ministrstvo pozvali, naj predlog pravilnika umakne.

Pravilnik je ministrstvo na omenjenem portalu objavilo 6. decembra, javna razprava o njem pa je odprta do 30. decembra, ko je treba ministrstvu posredovati pripombe in predloge.

Po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja se s predlogom število otrok v vseh oddelkih vrtcev zvišuje za po enega, s predlogom sprememb normativov za računovodje in poslovne sekretarje v vrtcih, ki delujejo v osnovnih šolah, pa se zvišuje število potrebnih oddelkov za zaposlitev računovodje ali poslovne sekretarke. To pa po besedah Štruklja pomeni bodisi njihovo odpuščanje bodisi znižanje plač. Ob tem dodaja, da bi ukrep prizadel večino vrtcev, saj večina vrtcev deluje v osnovnih šolah.

V, kot so stavkovni sporazum, podpisan maja letos, sporazum o razrešitvi stavkovnih zahtev iz maja lani, dogovor o ukrepih na področju plač v javnem sektorju zaradi spremenjenih makroekonomskih razmer za obdobje 2009-2010 in dogovor iz leta 2010 o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2011. Pri vprašanju poslabševanja normativov po prepričanju sindikata pravilnik tudi enostransko posega v zakon o vrtcih.