V primeru odpuščanj stavka?

Sindikati javnega sektorja v primeru odpuščanja napovedujejo oster odziv. Kaj to pomeni?

Objavljeno
05. oktober 2012 18.03
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Če vlada namerava znižanje mase plač v javnem sektorju doseči z odpuščanjem, bo odziv Konfederacije sindikatov javnega sektorja skrajno oster in enoznačen, je njen predsednik Branimir Štrukelj. Tako napoveduje tudi referendum o reformi trga dela, če bo ta sprejeta v sedanji obliki.

Štrukelj je znova izrazil protest nad »politiko izvršenih dejstev«, saj se vlada pri pripravi predlogov proračunov vsaj na segmentu plač ni posvetovala s sindikati javnega sektorja. Prav tako ga moti, ker ni jasno, od katere številke naj bi bila znižana masa plač, ali od rebalansa letošnjega proračuna ali od realizacije za leto 2012, pravi Štrukelj. Zato je po njegovih besedah nastala zmeda, ni pa jasno, ali jo vlada ustvarja zavestno ali pa »želi ribariti v kalnem,« poroča Slovenska tiskovna agencija.

Brez usklajevanja ni nižanja

Po Štrukljevih besedah tudi ni jasno, kako naj bi vlada dosegla znižanje mase plač. Če bo šlo za odpuščanja, bo odgovor konfederacije sindikatov »skrajno oster in enoznačen«. Če bo vlada izvedla odpuščanja, v sindikatih ne morejo pristati, da bi se istočasno zniževale odpravnine, skrajševali odpovedni roki in zniževala nadomestila za čas brezposelnosti, kar predvideva predlog reforme trga dela. Po Štrukljevih besedah bodo v konfederaciji storili vse, da bodo preprečili sprejem zakona in torej zbirali podpise za razpis referenduma.

Če pa vlada znižanja mase plač namerava doseči z znižanjem plač, pa lahko po Štrukljevih besedah napoved o petodstotnem znižanju razumejo le kot pogajalsko izhodišče vlade. Plač v javnem sektorju namreč ne morejo usklajevati brez sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki pa morajo biti usklajene s sindikati, je opozoril Štrukelj.

Naj Turk neha jokati pred kamerami

Predsedstvo konfederacije je sicer na današnji seji sklenilo tudi, da se pridruži zbiranju podpisov za referendum o zakonu o državnem holdingu ter podpre poziv novinarskih združenj, naj vlada umakne predlog za zvišanje DDV na časopise in revije.

Štrukelj, sicer tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), se je odzval tudi na pojasnilo ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka, da bo za plače v osnovnih in srednjih šolah v letu 2013 približno 10 odstotkov manj denarja. »Ne vem, kako lahko minister s takimi številkami še vztraja na svojem položaju,« pravi Štrukelj, ki kot zgled navaja slovaškega ministra za izobraževanje, ki je pri mnogo manjših posegih v šolstvo protestno odstopil.

Na ministrove besede, da je zaradi teh posegov osebno prizadet, pa Štrukelj pravi, naj se Turk raje »odločno postavi za izobraževanje, znanost in kulturo v tej državi, ki se pred našimi očmi sesuvajo, ne pa da joka pred kamerami«.

V Svizu pa v sporočilu za javnost ocenjujejo, da napoved o tolikšnem znižanju sredstev za izobraževanje pomeni katastrofo, ki jo bodo v Svizu preprečili in pri tem uporabili vsa sredstva, ki so jim na voljo. Opozorili so, da je na današnji svetovni dan učiteljev Evropska komisija objavila poročilo o plačah in dodatkih učiteljev in ravnateljev v Evropi, ki ugotavlja, da so proračunske omejitve in varčevalni ukrepi najbolj prizadeli učitelje v Sloveniji, na Irskem, v Grčiji, Španiji in na Portugalskem.