V SDS predlagajo, da Mramor ponovi prisego ministra

Iz besedila je menda izpustil tri besede, zaradi česar Jože Tanko predlaga, da minister na naslednji seji DZ prisego ponovi.

Objavljeno
24. september 2014 17.44
uho*Nova vlada RS
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na predsednika DZ Milana Brgleza naslovil dopis, v katerem ugotavlja, da minister za finance Dušan Mramor ob imenovanju za ministra ni zaprisegel v skladu z besedilom iz ustave.

Ministri vlade Mira Cerarja, ki jih je DZ izvolil v četrtek, so takoj po izvolitvi pred poslanci tudi izrekli svojo prisego. Ta je zapisana v ustavi in se glasi »Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije.«

Kot opozarja Tanko, pa je Mramor v svoji prisegi izpustil besede »da bom ravnal« in po njegovih navedbah torej dejal, da bo »spoštoval ustavni red po svoji vesti«. S tem sta se po Tankovih besedah vsebina in poanta prisege popolnoma spremenili.

»Mramor se je s tem dejanjem postavil nad ustavo,« je v dopisu pojasnil Tanko.

Zato Brglezu predlaga, da Mramor opravi »popravni izpit iz zaprisege« na naslednji seji DZ. Obenem se sprašuje tudi, kako bo Mramor bral 72 strani koalicijske pogodbe, sklepe vlade in državnega zbora, če ni mogel brez napake prebrati niti stavka zaprisege. »Bo tudi to bral in razumel po svoje?« sprašuje Tanko.

Iz posnetka seje je sicer razvidno, da je minister Mramor ob branju besedila res izpustil omenjene besede, vendar je za besedno zvezo »spoštoval ustavni red« naredil premor, nato pa nadaljeval, da bo »po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije«.