V SLS pozivajo k pripravi novega zakona o zdravstvu

Zdravniška iniciativa: Predlagani posegi niso dovolj utemeljeni in sistemski.

Objavljeno
02. september 2013 17.15
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana -  V SLS pozivajo ministra za zdravje Tomaža Gantarja, naj pripravi nov zakon o zdravstveni dejavnosti. Po njihovem mnenju predlog ni sistemski in ni ustvarjen na podlagi vizije, kako bi slovenski zdravstveni sistem moral izgledati v prihodnjih 20 letih. Javna razprava o predlogu zakona se je sicer nedavno zaključila.

Predsednik SLS Franc Bogovič je na današnji novinarski konferenci ocenil, da bi ministrstvo za zdravje moralo pred pripravo zdravstvene reforme sprejeti standarde in normative ter mrežo javne zdravstvene službe.

V stranki ostro nasprotujejo centralizaciji v zdravstvu. Po njihovem mnenju predlog zakona prikrito zmanjšuje vlogo primarne dejavnosti, pri tem pa da »kratko potegne podeželje.« Po njihovem mnenju bi bilo treba primarno dejavnost kvečjemu krepiti.

Podpredsednica SLS in predsednica strokovno-operativnega odbora za zdravje pri SLS Olga Franca meni, da je predlog zakona tudi večkrat kontradiktoren. Po njenem mnenju ni treba, da je zakon na nekaterih področjih tako podroben, saj se ga s tem le obremenjuje, več stvari pa bi bilo moč urediti v podzakonskih aktih.

V stranki so tudi proti poseganju v pravila koncesionarjev, ki že imajo pridobljeno koncesijo. So pa za večji nadzor nad koncesionarji, pa tudi nad javno zdravstveno službo. V zakonu tako podpirajo ustanovitev posebne agencije za nadzor zdravstva, hkrati podpirajo ustanovitev notranjih revizijskih služb znotraj posameznih zdravstvenih zavodov.

Po mnenju France bi bilo dopolnilno zdravstveno dejavnost, kot jo opredeljuje predlog zakona, bolje opredeliti kot tržno dejavnost. Meni, da zakon ne opredeljuje dovolj financiranja zdravstva. Kritični so tudi do tega, da zakon bistveno zmanjšuje vlogo plačnika zdravstvenih storitev, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Prav tako pogrešajo ureditev, da bi denar sledil bolniku.

Sicer pa Franca meni, da slovensko zdravstvo ni v tako slabi kondiciji, kot se ga predstavlja. Vseeno pa ministra Gantarja pozivajo, naj pripravi ukrepe za reševanje zdravstvene blagajne. Nudenje posojil bolnišnicam iz državne zakladnice namreč po njihovem mnenju ne rešuje težav, pač pa samo ustvarja novo proračunsko luknjo.

Tudi Zdravniška iniciativa meni, da zakon ni dovolj sistemski

Tudi v Zdravniški iniciativi (ZI) so predstavili svojo kritiko novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Tako kot SLS tudi oni opozarjajo na pomanjkanje vizije in nedomišljene delne rešitve.

Prepričani so, da so spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti nastale predvsem zaradi ohranjanja posameznih interesov v zdravstvu in znova v ospredje ne postavljajo bolnika, so zapisali v komentarju.

Predlagani posegi po njihovem mnenju niso »dovolj dobro utemeljeni, še manj pa umeščeni v širši koncept reforme zdravstvenega sistema v Sloveniji.«

V ZI opozarja tudi, da novela zakona o zdravstveni dejavnosti ni pripravljena v skladu z zakonodajo, saj v njem ni navedena ocena stanja in razlogi za njegov sprejem, cilji, načla in poglavitne rešitve predloga zakona, navedena ni niti ocena finančnih posledic predloga zakona.