V sredo nov predlog pokojninske reforme

Na sindikalni strani predvidevajo, da bo šlo za kompromisni predlog.

Objavljeno
01. oktober 2012 20.31
SLOVENIJA LJUBLJANA 20.08.2012 ulicna prodajalka roz upokojenci FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Vladna stran bo v sredo, ko se bodo nadaljevala pogajanja o pokojninski reformi, predstavnikom sindikatov in delodajalcev predstavila spremenjeni predlog reforme. Na sindikalni strani, kot so sporočili, predvidevajo, da bo šlo za kompromisni predlog. Predstavniki vlade in delodajalcev, po pisanju STA, niso želeli dajati izjav.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije menijo, da so v predlogu potrebni popravki glede tistih, ki so se zaposlili pred 18. letom starosti in bi imeli do 60. leta starosti zelo dolgo pokojninsko dobo. Po opozorilu zveze jim grozi, da se bodo morali upokojevati celo s 45 leti pokojninske dobe. Predlagana reforma namreč dejstva, da so začeli delati zgodaj, ne upošteva.

Spremembe želijo tudi pri brezposelnih, ki so tik pred upokojitvijo in bi se po veljavnem zakonu upokojili po izteku prejemanja denarnega nadomestila. Po predlogu jim grozi, da bi morali zaradi podaljšanja pokojninske dobe in upokojitvene starosti znova na delo. A ker niso zaposljivi, bi odmikanje upokojitvenih pogojev njihovo revščino le še povečalo, opozarjajo v zvezi.

V sindikatih pričakujejo zahtevnejše delo v sredo, ko bo ministrstvo za delo pripravilo računalniške simulacije o tem, kako spreminjanje posameznih postavk vpliva na višino pokojnine.

Po zdajšnjem predlogu bi se lahko tako moški kot ženske upokojili s 40 leti pokojninske dobe in 60 leti starosti, medtem ko veljavni pokojninski zakon za ženske določa upokojitev z 38 leti pokojninske dobe in 58 leti starosti, za moške pa upokojitev s 40 leti pokojninske dobe in 58 leti starosti.

Predlagana reforma podaljšuje obračunsko obdobje za odmero pokojnine z zdajšnjih 18 let na zaporednih 28 let, od katerih se odštejejo tri najmanj ugodna leta. Poleg tega uvaja t. i. informativne osebne račune.