V stranki DL kritični do Viranta

Predlog Viranta za reorganizacijo občin povzroča razhajanja v DL, ki se sooča z odhodi vidnih članov.

Objavljeno
12. september 2013 10.17
Svet Državljanske liste
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA
Ljubljana - Predlog ministra Gregorja Viranta za reorganizacijo občin povzroča razhajanja v DL. Ker Virant podpore ni iskal v organih DL in ker ni prave komunikacije na tej ravni, kot predsednik odbora za regionalni razvoj DL odstopa Anton Štihec. Za zdaj ostaja v stranki, a če se delovanje stranke ne bo spremenilo, bo verjetno odšlo precej ljudi, napoveduje.

Predsedniki koalicijskih strank so namreč ministru za notranje zadeve Virantu že minuli teden dali zeleno luč za predlagano reorganizacijo občin. Ta teden je minister dobil načelno podporo tudi od vodij poslanskih skupin koalicije, v petek pa bo o tem razpravljal svet stranke DL.

Vodja poslancev DL Rihard Braniselj je povedal, da so poslanci DL naklonjeni temu, da se projekt nadaljuje, je pa treba zbrati dodatne informacije, narediti analize in s temi novimi izhodišči iti naprej ali pa ustaviti zadevo.

Reogranizacija občin - da, a bolj postopno

Do tega, da se Virant ni prej posvetoval z organi stranke, je kritičen Anton Štihec, murskosoboški župan iz vrst DL, ki je do zdaj vodil strokovni odbor DL za regionalni razvoj in lokalno samoupravo.

Štihec se strinja, da je potrebna racionalizacija števila občin, a opozarja, da jo je treba narediti premišljeno, ne zgolj s kriterijem varčevanja pri plačah občinskih funkcionarjev. Z združevanjem, ne pa z ukinjanjem občin, bi lahko izboljšali črpanje evropskih sredstev. Ta projekt bi moral po njegovem mnenju potekati bolj počasi, potrebno bi bilo širše družbeno soglasje.

Tudi v stranki po njegovih ocenah za projekt ni stoodstotne podpore. Moti ga, da pridejo predlogi na stranko šele j, ko se predsednik stranke že sam odloči. »Potem pa pride po soglasje. Kar je nekoč očital enemu predsedniku stranke, on sam dela,« je do Viranta oster Štihec.

»Če meni, da je stranka le predsednik in podpredsedniki, nekaj članov sveta stranke in poslanci, potem nima smisla, da je stranka,« je še dodal edini župan iz vrst DL.

Zlasti po vstopu v sedanjo vlado je DL zapustilo nekaj vidnih članov, med drugim nekdanji minister za finance Janez Šušteršič, nekdanji član sveta DL Fidel Krupić, še pred tem pa nekdanji programski tajnik stranke Tomaž Štih in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance Dejan Krušec. V ponedeljek je izstopil član sveta stranke in koordinator osrednje slovenske regije Branko Babič.