V tednu dni zbrali le desetino podpisov za referendum o drugem tiru

Vladni zakon o drugem tiru kot kaže ni ogrožen, saj pobudnikom referenduma manjka še precej zahtevkov.  

Objavljeno
26. maj 2017 17.39
Referendum
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Pobudnike referenduma v preostalih štirih tednih čaka dolga pot, saj so do zdaj zbrali samo 11,5 odstotka potrebnih podpisov. Vili Kovačič, predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo, s temi podatki ni seznanjen. Kot pravi, je zanimanje za oddajo podpore referendumu »velikansko, čeprav so državljani slabo informirani«.

Nekateri so celo prepričani, da se zavzema proti drugemu tiru, kar ni res, saj je njihovo novo geslo Proti zlatemu tiru, za normalni drugi tir. Vladni predlog enojnega tira namreč ne rešuje problemov proge, pri kateri je najbolj kočljiva trasa, ki si jo je po Kovačičevih besedah pred 25 leti zamislil gradbeni baron Ivan Zidar.

Pri zbiranju podpisov na petih stojnicah po prestolnici mu pomaga množica ljudi. Kdo vse jih pri novačenju volivcev podpira, Kovačič ne izda, pravi le, da je z njimi vedno več organizacij. Konec meseca bo objavil seznam vseh. Še vedno pogreša podporo Združene levice, ki da ignorira njegove pozive in »molči kot grob«, zato bo pozive nadaljeval vsak teden. Za stranko je referendum dobrodošel, kako bodo k njemu prispevali, se bodo odločili v prihodnjih dneh.

Sindikat vojakov odtegnil podporo

Včeraj je referendum podprlo društvo Naprej Slovenija, ki mu predseduje nepovezani poslanec Andrej Čuš. S svojimi člani bodo pomagali zbirati podpise v več kot 130 občinah. Hkrati spominjajo, da bodo zakon, ki ga je spisal Svet za civilni nadzor projekta drugi tir, vložil pa Čuš, poslanci obravnavali v prihodnjih tednih.


Boris Popovič. Foto: Leon Vidic/Delo

Do zdaj so referendum podprli še v SDS, kjer bodo prav tako pomagali zbirati podpise. V začetku tedna se je oglasil tudi koprski župan Boris Popovič, ki je na eni izmed izrednih občinskih sej skupaj s svetniki sprejel posebno deklaracijo, ki nasprotuje vladnemu zakonu, hkrati pa zahteva čim hitrejšo racionalno in ekonomsko upravičeno zgraditev dvotirne proge med Koprom in Divačo. Podprli so tudi referendumsko zahtevo in k temu pozvali občane.

Podporo zakonodajnemu referendumu pa je včeraj odtegnil sindikat vojakov, in sicer po opozorilu obrambnega ministrstva, da s takšnimi aktivnostmi prekoračujejo obseg svojega sindikalnega delovanja.