V tujini na kazni bolje pripravljeni

Večina evropskih bolnišnic ne pozna večmilijonskih odškodninskih zahtevkov, kar pa ne pomeni, da nanje niso pripravljene.

Objavljeno
30. maj 2017 21.57
Jan Bratanič
Jan Bratanič
Mali šestmesečni Jacob je dobil kalpol in bil odpravljen domov, zaradi poznejših zapletov je utrpel hude poškodbe možganov. Imel je meningitis, ki ga je dežurni zdravnik prezrl. Devet let pozneje je višje britansko sodišče njegovim staršem prisodilo 15 milijonov funtov odškodnine, ki je bila ena najvišjih do zdaj. Večina evropskih bolnišnic ne pozna večmilijonskih odškodninskih zahtevkov, kar pa ne pomeni, da nanje niso pripravljene.

V bolnišnici Kabeg Klinikum Klagenfurt, streljaj od severne slovenske meje, so za Delo dejali, da so v preteklih letih zvišali zavarovanja, saj se povečuje predvsem število tožb zaradi zapletov pri rojstvih in posegih plastične kirurgije. V zavarovalnici imajo sklenjena kritja, ki znašajo od enega do pet milijonov evrov. Podobno je tudi na Češkem. V bolnišnici Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, ki je precej večja od postojnske bolnišnice, za zavarovanja na leto namenijo okoli pol milijona evrov. »To je znesek, ki ga glede na našo velikost in številnost pacientov določa zakon,« so pojasnili. Kakšno kritje to zagotavlja, nam sicer niso zaupali, a glede na višino premije zneski gotovo znašajo vsaj nekaj milijonov evrov. Lani so izplačali štiri odškodnine v skupni višini 32.000 evrov, toda ne želijo biti nepripravljeni za primere, ko bi se morali, denimo, poravnati za 20 milijonov kron (725.000 evrov), kolikor je znašala odškodnina zaradi zapletov pri porodu v eni od čeških bolnišnic.

Takšne odškodnine ne bi smele biti nepredstavljive za slovenske razmere. V univerzitetnem kliničnem centru (UKC) so morali v posameznem primeru že plačati dobrih 676.000 evrov odškodnine, od tega 315.000 evrov zamudnih obresti. V najbolj »tveganih« enotah so sicer zavarovani za približno vsote do 150.000 evrov, kar se je v omenjenem primeru izkazalo za veliko prenizek znesek. Primera UKC in postojnske bolnišnice, ki je morala plačati skoraj milijonsko odškodnino, sta pokazala, da se bodo morale slovenske zdravstvene ustanove v prihodnje bolje zavarovati pred tveganji zaradi morebitnih napak osebja.