V živo: koalicijska kriza, 2. dan

PS prestavila kongres stranke na čas pred volitvami. Erjavec: Politične krize je konec. Virant: To je polovičarstvo.

Objavljeno
03. oktober 2013 13.32
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., Z. P., notranja politika
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., Z. P., notranja politika

Zoran Janković je včeraj z napovedjo kandidature za predsednika PS potrdil, da se v Sloveniji začenja nova politična kriza. Napovedal je, da kandidature na kongresu ne bo umaknil in da računa na zmago, podobno samozavestna pa je tudi predsednica vlade in vodja PS Alenka Bratušek. Odločila se je, da gre v boj za zmago.

Krizni sestanki

Na nogah so vse koalicijske partnerice. Karl Erjavec (Desus) je povedal, da bo Bratuškovi predlagal tudi sestanek koalicijskih partnerjev. Ti se utegnejo pogovoriti po seji vlade. Dopoldan se je že sestalo vodstvo Desusa, ob 12. uri pa Izvršni odbor Pozitivne Slovenije (PS), ki je zasedanje končal ob 16. uri.

Kongres PS prestavljen

Odločili so se, da bodo kongres stranke prestavili na čas pred volitvami. (Kdo se je udeležil sestanka berite 12:00.) Zoran Janković je odločitev označil za legitimno in dejal, da bo pri kandidaturi vztrajal.

19:30 Lukšič: Improvizacija na improvizacijo

Igor Lukšič o preložitvi kongresa: »Improvizacija na improvizacijo. Socialni demokrati bomo storili vse, kar je v naši moči, da se ta praksa ne bo zažrla v delo koalicije.«

18:30 Bruselj: Ni čas za eksperimente

Za Slovenijo je politična stabilnost »absolutno nujna«, saj je ključna za naglo in odločno ukrepanje ter tako tudi pri odločanju o tem, ali bo Slovenija potrebovala program pomoči oziroma kateri program bo potrebovala - le za banke ali celovit program s trojko. Zato zdaj res ni čas za politične eksperimente in akrobacije, neuradno opozarjajo v Bruslju.

V Evropski komisiji danes najnovejših političnih zapletov v Slovenijiuradno niso želeli komentirati, so pa spomnili na torkovo izjavo.

17:40 SD: To ne more rešiti politične krize

»Prestavitev kongresa največje vladne stranke PS politične krize ne more rešiti, lahko jo samo še poglobi,« ocenjuje vodja poslanske skupine koalicijske SD Matjaž Han. O nadaljnjih korakih bo ožje vodstvo stranke SD razpravljalo prihodnji teden.

17:20 Viranta odločitev PS presenetila

Popoldne se je sestalo tudi vodstvo DL.

Na sestanku so želeli odpraviti še vsakršen dvom v to, da bi v primeru vrnitve Zorana Jankovića na čelo PS zapustili koalicijo.

Predsednika stranke Gregorja Viranta je novica o prestavitvi kongresa največje vladne stranke presenetila, saj je prišla ravno v času, ko je podajal izjavo za medije.

Virant je dejal, da se želi pred kakršnim koli komentarjem o tem pozanimati in pogovoriti s premierko. 

Kot je dejal kasneje, je nad odločitvijo razočaran, je polovičarska odločitev in kaže na to, da PS ni sposobna razčistiti razmer znotraj stranke in opraviti potrebnega očiščenja.

V minulih dneh je sicer večkrat zatrdil, da bi DL v primeru Jankovićeve vrnitve v PS zapustila koalicijo. Poudaril je tudi, da bi bilo DL žal, če bi do tega prišlo, saj menijo, da se je vlada pod vodstvom Bratuškove dobro lotila težav in delo poteka dobro. V DL so z delom vlade v veliki meri zadovoljni.

17:00: Karel Erjavec: Dobra novica

Predsednik DeSusa Karel Erjavec je za Delo ravnokar dejal, da je politične krize konec. »Očitno je Zoran Janković spoznal, da se mu ta politična zgodba ne izide. Kaj bo v prihodnosti ne vem, vse je odvisno od PS.«

Po njegovem mnenju bi bilo najslabše, da bi imeli predčasne volitve, saj je potrebno še veliko storiti za stabilnost države. Po njihovem mnenju ni več razloga, da bi odšli iz vlade.

15:45 Novakova: Celotna Slovenija je žrtev Jankovića

Predsednica NS Ljudmila Novak je dogajanje v zvezi z bojem za predsedniško mesto v PS pospremila z besedami, da je »politična kriza že tu«, kar tudi navzven povzroča negativne posledice. »Žalostno je, da je celotna Slovenija žrtev Zorana Jankovića,« je poudarila Novakova.

Kot je še dejala, ji je »čisto vseeno, kdo je na čelu Pozitivne Slovenije«, vendar upa, da se bodo koalicijske stranke zavedale, kaj morajo narediti, če bo Janković res postal predsednik PS.

14:00 Virant: Politična stabilnost v rokah PS, ne DL

Notranji minister Gregor Virant je po seji vlade povedal, da bo DL v primeru Jankovićeve vrnitve na vrh PS zapustila koalicijo. »Gre za vprašanje načelnosti.«

»Vsi dobro vemo«, na komu je trenutno največja odgovornost oziroma, od koga je odvisna politična stabilnost v državi. »Gotovo ne od DL, ampak od PS oziroma enega pretendenta za predsedniško mesto,« je dejal Virant.

12:00 Bratuškova s seje vlade na IO PS

Bratuškova je predčasno zapustila sejo vlade in odšla na izvršni odbor PS. Prisotni so vsi člani, razen Renate Brunskole in predsednika seniorjev Marjana Sedmaka. Sejo vodi Bratuškova. Ostali člani so še Vasja Butina, Jani Möderndorfer, Maša Kociper, Melita Župevc, Robert Golob, Aleš Čerin in Zoran Bosančić.

Na izvršnem odboru bodo določili način izvedbe glasovanja na kongresu PS in predstavili listo kandidatov za predsednika PS. Za zdaj sta uradno znani le kandidaturi premierke Alenke Bratušek in župana Ljubljane Zorana Jankovića. Evidentiranih je 12 kandidatov.

10:45 Pred sejo vlade

Komel (PS): Do Jankovićeve kandidature imam mešane občutke

Ministrica iz vrst PS Tina Komel je poudarila, da se o zadevi Janković - Bratušek še niso pogovarjali, zato razmer v stranki ni želela komentirati. Osebno pa je dejala, da ima do Jankovićeve kandidature »mešane občutke.«

»Janković je ustanovil to stranko in mi smo tu zahvaljujoč njemu, zato tudi menim, da so poslanci v DZ hvaležni in lojalni ljubljanskemu županu. Kako pa se bo zgodba končala, pa bomo še videli.«

Jankovićeva ideja, da bi bil predsednik stranke, Bratuškova pa predsednika vlade, je za Komelovo osebno sprejemljiva. Ne upa pa si napovedati, kdo bo zmagal na volilnem kongresu.

SD: Stališče stranke je jasno

Kmetijski minister in predsednik SD Dejan Židan ocenil, da je v tem trenutku »zadnja stvar«, ki je potrebujemo politična nestabilnost. »Vsak, ki jo povzroča, naj se zaveda, kako veliko osebno odgovornost prevzema«.

Glede vloge Zorana Jankovića za predsednika PS je ponovil je, da se je stranka SD do nje opredelila, ko se je sestavila vlada in ponovil, da v stranki »ne morejo tolerirati ljudi«, ki so pod sumom korupcije.

Dodal je, da za politično stabilnost ni pomembno le, kaj se bo zgodilo 19. oktobra, ko je kongres PS, pač pa tudi to, kaj se je »dogajalo včeraj in se nadaljuje danes«. »Te stvari že povzročajo negativen odnos.«  »Nekdo je škodo državi že naredil,« je dejal Židan.

Danes bodo v PS predstavili listo kandidatov za predsednika. Znano je že, da se bosta za to mesto potegovala predsednica vlade Alenka Bratušek in ljubljanski župan Zoran Janković, smo prvi pisali v Delu. Bratuškova je danes v odprtem pismu zapisala, da bo predsednik vlade lahko le predsednik vodilne stranke in nihče drug.

10:00 Pismo Alenke Bratušek

V odprtem pismu je Alenka Bratušek potrdila pisanje Dela, da bo pri svoji kandidaturi vztrajala. Zavrnila je možnost vodenja vlade, če bi stranko ponovno prevzel Zoran Janković.

9:30 Erjavec: Zaradi politične krize, bi lahko bile ogrožene pokojnine

Po sestanku ožjega vodstva stranke Desus, ki je potekalo danes v dopoldanskih urah, je jasno, da ne bodo več del koalicije, če bo Zoran Janković zmagal na kongresu Pozitivne Slovenije 19. oktobra. »To bi pomenilo začetek razpadanja koalicije in vlade. Mene najbolj skrbi, da smo v vladi uskladili proračun za prihodnje leto, s tem pa preprečili znižanje pokojnin in ukinitev regresa. Ker je nastala politična kriza, ki bo trajala do kongresa PS, pa se te stvari znova odpirajo. Ker proračun še ni potrjen v državnem zboru, ima lahko to zelo negativne posledice,« opozarja prvak Desusa Karl Erjavec. Če ne bo proračuna, so ogrožene pokojnine, socialni transferji, dodaja zaskrbljeni Erjavec.

Erjavec: Če bo šla Bratuškova v spopad, mora zmagati

Karl Erjavec je predsednici vlade Alenki Bratušek predlagal, da bi po seji vlade predstavila ministrski ekipi svoj pogled na nastali položaj zaradi kandidature Zorana Jankovića in kaj namerava storiti. »Marsikaj je odvisno od nje. Če bo potegnila določene poteze, bo to imelo vpliv na celotno politično sfero. Marsikaj bo odvisno od ravnanja Bratuškove - bo šla v bitko na kongresu PS ali ne? Če ne, potem te vlade ni več, ker ne verjamem, da bo lahko vodila vlado, potem ko bi PS vodil Janković. Če bo šla v spopad, pa bo morala zmagati,« je dejal Erjavec.

Erjavec: Stranka ne bo nikoli več v koaliciji z Janšo

In kako vidi Erjavec najboljši izhod iz politične krize? »Najbolje bi bilo, da bi Janković svojo kandidaturo umaknil in počakal do trenutka, ko bodo vsi postopki, ki jih vodijo proti njemu, ustrezno pojasnjeni. Nehigienično bi bilo, če bi imeli za Janeza Janšo en kriterij za Zorana Jankovića pa drugega. Sedaj je očitno, da Janković nima ničesar več izgubiti, s kandidaturo želi okrepiti svoj vpliv in politični položaj ter s tem reševati določene zadeve, za katere vemo, da so problematične,« meni Erjavec. Pa je mogoče oblikovati kakšno novo koalicijo v trenutni sestavi državnega zbora? »Stranka Desus ne bo nikoli več v koaliciji z Janezom Janšo,« je brez oklevanja odgovoril Karl Erjavec.