Mandatno-volilna komisija odločitev o Janševem mandatu prepušča poslancem

Člani komisije (MVK) so predlog, naj DZ glasuje o predlogu sklepa, da Janši mandat ne preneha, sprejeli z desetimi glasovi za in enim proti.

Objavljeno
09. oktober 2014 08.56
Posodobljeno
09. oktober 2014 10.00
Sonja Merljak, Je. G., Delo.si, STA
Sonja Merljak, Je. G., Delo.si, STA

Mandatno-volilna komisija (MVK) je začela odločati o mandatu poslanca Janeza Janše.

Petčlanska strokovna skupina je na zaprosilo MVK pripravila mnenje o pravnih dilemah prenehanja poslanskega mandata, končna odločitev pa je v rokah državnega zbora.

Pred poslanci je odločitev o eni od štirih možnostih:

•DZ o prenehanju Janševega mandata sploh več ne odloča, ker je o tem že odločil;

•lahko odloča o odvzemu ali prenehanju mandata;

•lahko odloča o zamrznitvi mandata;

•lahko odloča o možnosti, da DZ Janši prekine prestajanje zaporne kazni za obdobje poslanskega mandata.

9.45

Koalicijski Desus in SD se, kot poroča STA, zavzemata za odločitev za mirovanje. Koalicija namerava sicer na današnji seji mandatno-volilne komisije (MVK), na kateri bodo odločali o Janševem mandatu, biti enotna.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je pred srečanjem koalicije v izjavi novinarjem ocenil, da tudi v primeru mirovanja Janševega mandata za čas prestajanja zaporne kazni stranki SDS pripada nadomestni poslanec.

»Mislim, da v tej zgodbi noben pravnik ne more ničesar zagotavljati, za nobeno možnost ne vemo, kako se bo razpletla, če bo prišla na ustavno sodišče,« je še priznal Han. Po njegovih besedah se morajo pač odločiti. »Želel bi si, da take seje sploh ne bi bilo,« je dodal.

Tako SD kot Desus čakata stališče največje vladne stranke SMC.

10:15

Tudi Janez Janša in vodja zakonodajno-pravne službe Božo Strle se udeležujeta seje, kjer bodo oblikovali sklepe za državni zbor. Predsednik MVK Mitja Horvat je posebej opozoril, da na seji ne odločajo prenehanju mandata.

Na začetku seje so se poslanci pogovarjali o proceduralnih zapletih. Jani Möderndorfer (Zaab) je opozoril na dodatno gradivo, ki ga je dobil šele tik pred sejo.

Matjaž Hanžek (ZL) pa je poslance pozval, naj vendarle že danes odločijo, da se ne bodo prihodnja štiri leta ukvarjali s tem vprašanjem. Predlagal je tudi, da sprejmejo sklep, da mu mandat poslanca preneha.

Jože Tanko (SDS) je opozoril, da predsednik MVK ni predlagal predlogov sklepov. Predsednika je pozval, naj ga posluša. Obenem je predlagal, naj Horvat ne vodi več te komisije. »Gospod predsednik, to ne gre.« Znova je poslancem SMC očital, da so se osebno lotili poslanca Janeza Janše, in dodaja, da gre za sistemsko korupcijo. Predlaga, da poslance oskrbijo z materiali in s časom, da jih preučijo.

10:35

Horvat Tanku odgovarja, da gre za nadaljevanje seje in da zato sklep ostaja tisti, ki so ga predlagali na prejšnji seji: to je, da Janezu Janši ne preneha mandat poslanca in da lahko opravlja poslansko funkcijo.

10:40

Besedo dobiva Janez Janša, ki pravi, da mu ni jasno, o čem razpravljajo. Od tega, kaj je predlagano, je odvisno, kako bomo razpravljali, pravi.

»Poslancu Janezu Ivanu Janši ne preneha mandat in lahko opravlja poslansko funkcijo,« prebere sklep Mitja Horvat.

11.10

Branko Grims (SDS) predstavlja sorodne primere iz tujine: ko enkrat gre nekdo na volitve in dobi potrjen mandat, v ta mandat ni dopustno več posegati ali ga omejevati. Na laži je utemljena ta seja in katerikoli sklep, ki je tu predlagan, pravi Grims.

11.15

Matjaž Hanžek (ZL) ne želi, da bi ga o človekovih pravicah 6.000 ljudi podučevali tisti, ki so se požvižgali na človekove pravice 25.000 ljudi.

Opozarja, da še ni slišal argumentov, zakaj je treba poslancu vrniti mandat.

Sprejeti moramo politično odločitev, o pravnih stvareh smo se pogovarjali tukaj (v DZ, op. p.) in se vsa Slovenija pogovarja na cesti, pravi Hanžek.

»Moja vest pravi, da nekdo, ki je obsojen za kaznivo dejanje več kot šest mesecev, ne more obdržati poslanskega mandata. Kakšno informacijo bomo dali državljanom Slovenije v vseh drugih primerih? Bodo šli v zapor samo ljudje, ki niso dobili 6000 glasov? Ali volitve pomenijo ukinitev sodbe sodišč? Zakaj potem obstajajo sodišča, imejmo raje javna sojenja, lahko ukinemo sodišča in državni zbor. Še enkrat predlagam sklep, da mu mandat poslanca preneha.«

11:20

Anže Logar (SDS): Zakaj ste naročili mnenje plačanih strokovnjakov, če ste isti sklep predlagali, ko tega mnenja še niste imeli? Procesna mimikrija je bila popolnoma nepotrebna.

Z odločitvijo lahko danes poslanci po njegovih besedah »tepihujejo« izraženo voljo volivcev. Odločitev je njihova (nagovarja poslanske kolege), je politična, imajo večino, lahko odločijo, kot bodo, ne more pa mimo dejstva, da gre za odločitev ad personam, ne pa ad rem.

11:40

V poslanski skupini NSi menijo, da je »zaradi politične stabilnosti najbolje, če uporabimo 3. odstavek 9. člena zakona o poslancih, s čimer Janez Janša mandat obdrži, še posebej če smo v dvomu, ali bodo sodbe sodišč vzdržale tudi na naslednjih instancah,« so zapisali v sporočilu za javnost.

11:45

Eva Irgl (SDS): Te seje danes ne bi smelo biti.

»Mi danes tudi vemo, kakšen bo rezultat te seje, kakšno bo odločanje,« pravi. »Če mu boste danes vzeli mandat, odkimavate, ampak če ga boste ...«

Mitja Horvat: »Še enkrat: ne danes in ne odvzeli.«

Irgl: »Ne vem, zakaj ne odločite o tem. Mesece in mesece se ukvarjamo z vprašanjem, ki je za nas popolnoma jasno.«

»Če mu boste danes vzeli mandat, ki ste mu ga avgusta potrdili, ne bi bila presenečena, če bi se kdo od 6000 volivcev in volivk na to pritožil.«

12:00

Jani Möderndorfer (Zaab) pravi, da mu je žal, da se pogovarjajo o Janši, bolj srečen bi bil, če bi se pogovarjali na splošno o tem, kateri poslanci lahko opravljajo svoje delo. Opozoril je na dodatek, ki ga dobijo poslanci in se nanaša na stike z volivci. Ali Janez Janša opravlja te stike z volivcem? Je še več zunaj zapora, kot on ve? Poslanec, ki je v zaporu, ne more enakovredno opravljati poklica, razen če ni zaprt.

12:20

Jože Tanko (SDS) je hotel opozoriti, da skupina strokovnjakov ni ravno neodvisna, saj so imenovani dajali komentarje že pred imenovanjem v strokovno skupino.

13:15

Vinko Gorenak (SDS) je izrazil spoštovanje do predsednika MVK, doktorja prava, ampak, »kaj bo naredil, ko bodo stvari padle. Verjetno nič? Tako kot tisti, ki so leta 1945 nekaj počeli, pa leta 1988. Ampak nekaj pa bo: vest ga bo pekla. Kajti povojni rablji težko živijo, ti ljudje jih danes preganjajo, ne morejo spati. »Verjamem, gospe in gospodje, da ste na isti poti.«

Dodal je, da poslanci skupaj z večino medijev, ustvarjajo umetno okolje za satanizacijo Janše. Ampak ta se jim bo nekega dne prikazal.

13:30

Odločam tukaj po svoji vesti, ki jo imam, pravi poslanka SMC Margareta Guček Zakošek. In govoriti o tem, kdo me bo preganjal, je hudo, ker me marsikdo lahko preganja, ampak kot državljanka in poslanka verjamem v vse tri veje oblasti, tudi v sodno. Ne vzemimo tega državljanom, ker si tega ne zaslužijo.

13:35

Jože Tanko (SDS) je odgovoril Matjažu Hanu, da ni nikjer zapisano, da se da mandat zamrzniti. Predsedniku MVK očita, da zlorablja zakonodajni postopek za dosego nekega cilja, ki je bil nekdaj dogovorjen. Iz špekulativnih razlogov naj bi ta dosegel pridobitev dodatnega strokovnega mnenja in da je suspendiral mnenje zakonodajno-pravne službe. »To kar počnete, je zunajustavna eksekucija poslanca.«

Kar zdaj počnete je negacija tistega, da smo pred zakonom vsi enaki, je prepričan Jože Tanko.

14:15

Dva meseca ste nas spraševali, kdaj bo seja, ali imamo jajca, da bomo odločili, je na očitke odgovoril Mitja Horvat.

14:25

Ni kršena pravica samo enega človeka, ampak pravice in svoboščine več kot šest tisoč ljudi, poudarja Branko Grims (SDS).

14:30

Mitja Horvat je poskušal zaključiti razpravo. Poslanci naj bi imeli pred glasovanjem pol ure časa. Toda oglasil se je še Anže Logar (SDS), ki je dejal, da ga je zdaj res zaskrbelo, ko je slišal govoriti poslance SMC, saj da je poslušal izmikanje in skrivanje za goro dokumentov.

14:55

Razprava še ni zaključena. Razpravlja Branko Grims (SDS). Edini korektni sklep je, da se seja prekine in da se ne odloča o odvzemu mandata.

15:05

Žan Mahnič (SDS) je poudaril, da so člani strokovne komisije politični nasprotniki Janeza Janše.

15:08

Jože Tanko (SDS) je spomnil na primer Srečka Prijatelja, ko je DZ nekaj časa deloval v nepopolni sestavi. Sedanji koaliciji očita, da poskuša nekaj podobnega. Na podlagi mnenja zunanjih pravnih strokovnjakov naj bi parlamentarna večina po njegovem mnenju glasovala za odvzem mandata. S prerejenimi mnenji se ustvarja podlaga, da se odloči retroaktivno. To se mu ne zdi primerno.

15:42

Na glasovanje v zvezi s predlogi sklepi je Mitja Horvat dal tri predloge sklepov.

Najprej bodo glasovali o predlogu, da mandat preneha.

Drugi predlagani sklep, o katerem bodo glasovali, se glasi: Janezu Janši ne preneha mandat in lahko opravlja poslansko funkcijo.

Zadnji predlog: če prej navedeni predlog sklepa ne bo sprejet, ugotovi se, da je poslanec Janez Janša obsojen na nepogojno kazen, daljšo od šest msecev, zato mu preneha mandat z današnjim dnem.

15:45

Jože Tanko predlaga, da sejo prekinejo in nadaljujejo prihodnji teden, saj bi radi dobili od pravne stroke določene rešitve, teh pa v eni uri ne morejo dobiti.

15:46

Predsednik MVK je dal Tankov predlog na glasovanje in ugotovil, da proceduralni sklep ni bil sprejet z 11 glasovi proti in sedmimi za. Glasovanje bodo začeli ob 16.15, do takrat prekinja sejo.

16:30 Na željo poslancev SDS so sejo ponovno prekinili do 17.15.

17:30 Tretja prekinitev seje pred glasovanje. O mandatu Janeza Janše se bo odločalo (predvidoma) po 18:05

19:30  Mandatno-volilna komisija je odločitev o mandatu Janeza Janše (SDS) prepustila DZ. Poslancem predlaga, naj glasujejo o tem, ali Janši kljub zaporni kazni ne preneha mandat in lahko opravlja poslansko funkcijo. Če ta sklep ne bo sprejet, pa predlagajo ugotovitev, da zaradi obsodbe Janši na podlagi zakona mandat preneha. S slednjim se DZ le seznani.

Člani parlamentarne mandatno-volilne komisije (MVK) so predlog, naj DZ glasuje o predlogu sklepa, da Janši, ki prestaja dveletno zaporno kazen, mandat ne preneha, sprejeli z desetimi glasovi za in enim proti.

Prav tako pa člani komisije z 11 glasovi za in petimi proti DZ predlagajo, da se v primeru, če navedeni predlog sklepa ne bo sprejet, ugotovi, da je Janša s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šestih mesecev, zato mu v skladu z zakonom o poslancih preneha mandat.

Glede na stališča poslanskih skupin koalicije ter ZL in ZaAB gre sklepati, da DZ ne bo potrdil predloga sklepa, da Janši mandat ne preneha. Menijo namreč, da pravnomočno obsojen poslanec na zaporno kazen, daljšo od šestih mesecev, ne more opravljati poslanske funkcije. Z zavrnitvijo omenjenega sklepa bi nastopili pogoji za ugotovitev DZ, da Janši preneha mandat na podlagi 9. člena zakona o poslancih. DZ namreč o slednjem ne odloča.

Sejo MVK sicer zdaj nadaljuje z razpravo o sumih korupcije pri kandidaturi Alenke Bratušek za evropsko komisarko ter o premierju Miru Cerarju in poslancu SMC Ivanu Prelogu, ker nista v roku prijavila premoženjskega stanja.