Vabila na sestanek pri Bratuškovi niso prejeli vsi sindikati

»Nismo užaljeni, da nismo povabljeni, a naj se neha s selektivnim socialnim dialogom,« so dejali nepovabljeni sindikati.

Objavljeno
23. september 2013 17.20
Sindikati
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Sindikati predsednici vlade Alenki Bratuškovi očitajo, da jih želi spreti med seboj. Na sestanek o ukrepih za izhod iz krize je namreč poleg delodajalskih organizacij povabila le izbrane sindikate.

»Če želi, da se socialni dialog nadaljuje, ima še en dan časa, da to napravo popravi,« pravi predsednik sindikata Neodvisnost Drago Lombar.

Tako delodajalci kot sindikati so prejšnji mesec vladi posredovali vsak svoje predloge ukrepov za izhod iz krize, o katerih naj bi se pogovarjali v torek na sestanku pri Bratuškovi. A medtem ko so povabljeni vsi predstavniki delodajalskih organizacij, pa sta izmed sindikatov povabljeni le Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederacija sindikatov javnega sektorja, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani opozoril predsednik sindikata Pergam Janez Posedi.

Poleg sindikatov Neodvisnost in Pergam vabila na sestanek prav tako niso prejeli v Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije, Slovenski zvezi sindikatov Alternativa, Zvezi delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost in Zvezi reprezentativnih sindikatov Slovenije. »Nismo užaljeni, da nismo povabljeni, a naj se neha s selektivnim socialnim dialogom,« so soglašali.

Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen je ocenil, da ne gre za nerodnost, temveč za načrtno izključevanje iz socialnega dialoga, ki ima za cilj razbitje sindikatov. Podobno meni Lombar: »Gre za poskus predsednice vlade, da med sindikate vnese razdor in neenotnost«. A razdora med sindikati ni, je zatrdil in ji sporočil, da ji ne bo uspelo spreti sindikatov med seboj.

»Ne morejo vsega bremena reform prenesti le na dve sindikalni centrali, to ni pošteno niti do njih,« je dejal Posedi. V razmerah, ko je potreben širši družbeni konsenz, je to napačno, je menil. Predsednik Zveze delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost Rajko Bakovnik pa je dodal, da to, kar dela predsednica vlade, ni reševanje, temveč poglabljanje krize.

Posedi je ob tem izrazil zaskrbljenost, da bo vlada že ta četrtek sprejela predlog proračuna za prihodnje leto, kajti socialni partnerji doslej še niso prejeli nobenega gradiva. »Po naših informacijah gre za precejšnje posege v pravice ljudi,« je dejal in opozoril, da je vlada denimo v proračunu že upoštevala višje prilive zaradi odprave indeksacije pri dohodnini, čeprav zakon sploh še ni sprejet.

Sindikati so dokaj enotni tudi glede delavskih demonstracij, ki jih je zaradi vse večjih in vse bolj odkritih pritiskov na osnovne delavske in socialne pravice ter na drugi strani vse šibkejše pravne in socialne države za november napovedala Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Spričo zaostrenih razmer je celo možno, da bodo demonstracije že prej, je menil Posedi.